V mrtvem teku

Spoštovani g. Juri!

V svojem drugem pismu bralca k članku z zg. naslovom ste navedli primerjavo »med stranskimi posledicami cepljenja s klasičnimi cepivi v zadnjih 11 letih in tistimi novih covid cepiv v zadnjih 9 mesecih« v Veliki Britaniji: »Pri 8 cepivih uporabljenih na ljudeh v boju proti tetanusu, steklini, hepatitisu, tifusu, anthraxu, gripi, virusni pljučnici … je bilo v 11 letih beleženih 60.137 nezaželenih stranskih učinkov in 284 primerov smrti. Pri covid cepivih je bilo med januarjem in septembrom 2021 beleženih 573.578 nezaželenih stranskih učinkov in 1.645 primerov smrti.« Številke ste žal izpostavili brez navedbe vira. Če so resnične, so na prvi pogled presunljive. Na drugi pogled so povsem neprimerljive.

So med ’vašimi’ 8 ne-covid cepivi zgolj priložnostna cepiva proti boleznim, ki ste jih navedli in so namenjena ljudem vseh starosti, ali tudi cepiva proti otroškim boleznim? Čeprav v Veliki Britaniji cepljenje proti tem ni obvezno, je delež cepljenih otrok med vsemi cepljenimi precejšen, število odmerkov pa je še večje. Na koga se nanašajo ’vaše’ številke? Prav tako ne vemo, kolikšen je delež Britancev, ki se vsako leto cepi proti čemerkoli drugemu – izvzemši covid. Najbrž ne velik. Proti tetanusu se cepi, kdor se poškoduje na nečem umazanem, proti steklini, kogar je ugriznila žival, proti spolnim boleznim, kdor tvegano spolno občuje, proti tropskim, kdor tvegano potuje …

Proti covidu pa je bilo doslej približno 2-krat cepljenih dobri dve tretjini Britancev. Delež cepljenih, ki so starejši od 65 let ali imajo status invalidnih oseb, je še višji. Možnost za stranske učinke in smrt je pri njih večja, kajti njihova telesa ne delujejo najbolje. Koliko Britancev, starejših od 65 let ali s statusom invalidnih oseb pa tvegano spolno občuje, potuje v tropske kraje oziroma jih ugrizne žival? Komaj kateri – torej je tudi njihov delež med ne-covid zapleti po cepljenju manjši.

Britanci so prejeli 93,8 milijona odmerkov cepiva proti covidu. Glede na ’vaše’ številke je vsak 166. prijavil stranske učinke, vsak 57.000. pa je – verjetno zaradi njih – umrl. Bodite tako prijazni in navedite, koliko odmerkov 8 ne-covid cepiv so Britanci prejeli v zadnjih 11 letih! Morda izbrskate tudi podatke o zdravstvenem stanju enih in drugih. Le tako lahko primerjamo deleže stranskih učinkov in smrti covid in ne-covid cepiv. Sicer so vaše v nebo vpijoče številke v najboljšem primeru posledica površnosti, v najslabšem pa namerno zavajanje, ki zgolj priliva olje na ogenj razgretih glav – tako proticepilskih kot imunih proti teorijam zarot.

S spoštovanjem! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.