Glifosat na zalogo

V Sloveniji je bilo lani prodanih 91, 5 tone glifosata, od leta 2007 do letos so na ceste, železnice, kmetijske in druge površine pri nas zlili kar 1. 140, 6 tone glifosata, ker je to eno od najuspešnejših sredstev za uničevanje plevela. Glifosat je na trgu pod različnimi imeni že skoraj 50 let, vendar proizvajalci šele zadnja leta izgubljajo tožbe zaradi rakotvornosti tega sredstva. Samo lani so sklenili poravnavo v vrednosti 10, 9 milijarde dolarjev v skoraj sto tisoč tožbah. Prihodnje leto se bo ponovno odločalo o uporabi tega strupa v EU, vendar bo verjetno tudi ob prepovedi uvedeno prehodno obdobje 18 mesecev.

Na opozorila naravovarstvenikov so pri nas dolgo odgovarjali, da se s tem sredstvom uničuje plevel in vso rast samo ob železnicah, cestah in na drugih javnih površinah, ker je to preprosto in mnogo ceneje, kot je to košnja. Sedaj so sporočili, da se skoraj 80 odstotkov tega sredstva porabi na javnih površinah, samo 8, 5 tone glifosata na leto pa konča na kmetijskih površinah. To ne drži vode! Za čim večje donose so dovoljena številna škropiva in še marsikaj, kar že ogroža in siromaši biotsko pestrost, mori tudi čebele in druge opraševalce, nato ptice in druge prostoživeče divje živali. Seveda pa vse to uničuje zdravje ljudi, tudi do prezgodnje poti iz tega nevarnega in zastrupljenega sveta.

Voda in zrak krožita lokalno in tudi ne glede na državne meje, celo med kontinenti, in po vsem planetu. To nam narava dokazuje še posebno sedaj, ko je splet zdravstvene, klimatske, ekološke in ekonomske krize zajel naš celoten in edini planet za življenje. Naša država je v velikem deležu na kraških tleh, kjer se vse padavine in vse odpadne vode, tekočine z vsemi primesmi in strupi spirajo v zemljo in nato v podzemne vode, ki napajajo izvirne vode, potoke in reke, ki se zlivajo v morja s svojimi tokovi. Vse izparine, izpusti iz motornih vozil, tovarn, toplarn in dimnikov končajo v zraku, kjer se nato mešajo in potujejo po zračnih tokovih, vetrovih in viharjih čez vse meje in pregrade, k nam prinašajo celo pesek iz afriških puščav … Ob sedanjem opozorilu o uporabi glifosata je nujno dodati še ugotovitev raziskave na univerzi Oxford, v kateri ugotavljajo, da bi se vpliv plinov na klimatske spremembe zmanjšal kar za 73 odstotkov, če bi prenehali z industrijsko rejo živali v farmah, s tem pa tudi opustili meso za hrano.

Neoliberalizem ogroža že vse življenje na svetu, zato ni rešitve v prenovi samo v nekaj državah in na posameznem področju. Nujne so spremembe za trajnostno in vzdržno rabo na vsem planetu! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.