DK, STA

11. 10. 2021  |  Politika

Danes bo prisegel novi avstrijski kancler

Po Kurzu prihaja Alexander Schallenberg

Alexander Schallenberg

Alexander Schallenberg
© Wikimedia Commons

Po sobotnem odstopu Sebastiana Kurza bo Avstrija že danes dobila novega kanclerja. Predsednik Alexander Van der Bellen bo na položaj zaprisegel dosedanjega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, ki ga je kot svojega naslednika že napovedal Kurz. Novi zunanji minister bo Michael Linhart, dosedanji veleposlanik v Franciji in politični svetovalec prejšnjega kanclerja Wolfganga Schüssla. ki bo prisegel ob 13. uri skupaj s Schallenbergom. 

Dosedanji kancler iz vrst ljudske stranke (ÖVP) je odločitev, da odstopa, sporočil v soboto, potem ko so se začele preiskave zaradi suma uporabe proračunskega denarja in vpliva, da bi predhodnika Kurza na čelu stranke, Reinholda Mitterlehnerja predstavili v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Med letoma 2016 in 2018 naj bi ožji krog Kurzevih zaupnikov naročal javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave.

Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je odločil za odstop, da bi, kot je dejal, omogočil, da bi Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado.

Odločitev je pomirila koalicijske partnerje ÖVP, Zelene, ki so pred tem ocenili, da Kurz ni več primeren za vodenje vlade. V nedeljo so nato napovedali, da ostajajo v koaliciji in vladi pod vodstvom Schallenberga

Napovedal je, da ga bo na kanclerskem položaju nasledil 52-letni strankarski kolega in dosedanji zunanji minister Schallenberg. 35-letni Kurz medtem ostaja na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu.

Odločitev je pomirila koalicijske partnerje ÖVP, Zelene, ki so pred tem ocenili, da Kurz ni več primeren za vodenje vlade. V nedeljo so nato napovedali, da ostajajo v koaliciji in vladi pod vodstvom Schallenberga.

Van der Bellen je v nedeljo po srečanju tako s Schallenbergom kot vodjo Zelenih in podkanclerjem Wernerjem Koglerjem obe stranki pozval, naj se sedaj osredotočeno in temeljito posvetita delu, saj da je treba znova vzpostaviti zaupanje.

Predsednik države bo sicer na položaj zaprisegel tudi novega zunanjega ministra, a v nedeljo zvečer po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še ni bilo jasno, kdo to bo; obstaja tudi možnost, da nekdo le začasno prevzame resor.

G37roU-8ISc

SKUgzUuONm0

Bh5Pz0i7D2Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.