DK, STA

11. 10. 2021  |  Svet

VIDEO: Več deset tisoč protestnikov za boj proti podnebnim spremembam

Po navedbah policije se je protestov v Bruslju udeležilo najmanj 25.000 protestnikov, po navedbah organizatorjev pa jih je bilo več kot 70.000

V Bruslju se je v nedeljo več deset tisoč ljudi udeležilo podnebnega protesta, na katerem so zahtevali odločno ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Po navedbah policije se je protestov udeležilo najmanj 25.000 protestnikov, po navedbah organizatorjev pa jih je bilo več kot 70.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pohod protestnikov je potekal od severne bruseljske železniške postaje do parka Cinquantenaire. "Čas je za sistemske spremembe z radikalnimi ukrepi. Gre za preživetje človeštva," je za televizijo VRT povedala podnebna aktivistka Anuna De Wever.

Okoli 80 aktivističnih skupin, združeni v t.i. podnebno koalicijo, je pozvalo k protestu, na katerem so na ulice prišli tudi belgijski politiki.

"Podnebje je socialno-ekonomska zgodba. Zdaj se moramo zavzeti za podnebje, računa ne bi smela plačati moja generacija," je opozoril Conor Rousseau, vodja flandrijske socialdemokratske stranke Vooruit.

Protest je pridobil dodaten pomen po julijskih uničujočih poplavah v Belgiji, ki so zahtevale več življenj. "Politiki umirajo od starosti, Rosa je umrla zaradi podnebnih sprememb," so protestniki na enem od transparentov opozorili na usodo 15-letnice, ki je julija umrla v poplavah, poroča AFP.

Protest je potekal nekaj tednov pred mednarodnim podnebnim vrhom COP26 v Glasgowu, na katerem bodo vlade skušale sprejeti nadaljnje zaveze na področju blaženja podnebnih sprememb za zmanjševanje emisij za omejitev segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija.

rGeP2ueLRs4

14jckCwRLEo

kOv0h4shMFs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.