Opozicija

Tudi sam mislim, da bi sedanja opozicija za zmago na volitvah in prevzem oblasti morala narediti kaj več, kot da vsaka posamezna stranka »maha« s svojim programom in se že sedaj prikrito spuščajo v medsebojno predvolilno tekmovanje. Dr. Bogomir Kovač je predstavil svoj pogled o njihovih možnih aktivnostih za izboljšanje možnosti za uspeh na volitvah. Sam mislim, da bi morali še pred volitvami predstaviti medsebojno usklajene določene zakonske rešitve, kot sta na primer za revitalizacijo demokracije izredno pomembna nova zakona o medijih in o javni RTV. Dalje, skrajno pomemben je nov v razvoj znanosti, modernizacijo gospodarstva in v varovanje okolja usmerjen investicijski program na podlagi evropskih povratnih in nepovratnih sredstev. Znano je, da je sedaj veljavni program bil sestavljen brez sodelovanja in upoštevanja potreb znanosti in gospodarstva. Ne na zadnje bi bilo dobro, da bi že sedaj pripravili zakonsko rešitev za združitev temeljnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar bo njihov preizkus, da so res sposobni medsebojnega sodelovanja brez fige v žepu. Seveda bi se našlo še kaj, vendar bi bilo zadosti, če bi sprejeli obvezo, katere zakone bodo popravili. Seveda bi bilo nujno, da spremenimo volilni sistem. Če imajo to v načrtu, bi morali že sedaj razmišljati, kako ustvariti takšne odnose z drugimi strankami, da bodo dosegli potrebno ustavno večino.

Glede velike zasluge, ki si jo sedanja vlada pripisuje za gospodarsko rast in ugodno zaposlovanje, pa sledeče: res je vlada širokogrudno finančno podprla gospodarstvo z najemanjem kreditov, ki jih bomo morali vrniti. Toda brez domačega in tujega povpraševanja ter sposobnih gospodarstvenikov ne bi bilo ugodnega gospodarskega položaja. Vsi ostali vplivi vlade so bili pa izrazito negativni: pokvarili so ugled države v tujini z bedastim obnašanjem do tujine, nespoštovanje zakonov, podcenjevanje sodnih in drugih samostojnih institucij, kadrovske menjave v gospodarstvu itd. Vse to nas rine med neresne in nezanesljive države in to vpliva na doseganje izvoznih cen in možnost drugih oblik sodelovanja z gospodarstvom v tujini.

Dr. Bogomir Kovač se zgraža nad politično pasivnostjo prebivalstva. S to oceno ni možno soglašati, saj tako široke angažiranosti ni bilo že od časov zadnje Janševe vlade. Problem torej ni premajhna angažiranost prebivalstva, problem je pri tistih, ki podpirajo sedanjo koalicijo in ne slišijo nič, kar ni v njihovem osebnem interesu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.