Odvetnik za posebne naloge

V tiskani in spletni reviji Mladina je bil 12. novembra 2021 objavljen članek avtorja Vasje Jagra z naslovom Odvetnik za posebne naloge. Novinar v poglavju Kronski dragulj v Bučečovcih piše tudi o upravljanju premoženja DUTB ter navaja netočne, tudi zavajajoče informacije, ki jih je povzel po drugem mediju in jih ni preveril v DUTB. Zato podajamo spodnje pojasnilo.

Poglavje primerja prodaji dveh različnih bioplinarn različnih lastnikov istemu kupcu in trdi, da je »ko je prodajal zase, Matoz iztržil dobro ceno, ko pa je prodajala državna DUTB, ki jo prav tako vodi Matoz, je istemu kupcu dala popuste«, kar nikakor ne drži. Za začetek je treba namreč razumeti, da je primerjanje vrednosti dveh različnih bioplinarn različnih zmogljivosti obratovanja – pri čemer je bioplinarna v Dobrovniku že daljše obdobje nedelujoča – popolnoma neustrezno. To nenazadnje navaja tudi novinar, ki opisuje bioplinarno v Bučečovcih kot eno najpomembnejših.

DUTB vrednost bioplinarne v Bučečovcih ne more presojati, lahko pa povemo, da je s prodajo terjatev in deleža družbe DUP1, ki je lastnica bioplinarne v Dobrovniku, DUTB v resnici ustvarila znaten dobiček.

Prodajna vrednost je bila namreč precej višja od ocenjene vrednosti, ki je bila v skladu z internimi pravili oblikovana na podlagi strokovnih cenitev. V nasprotju s trditvijo, da je DUTB »prodala dobrovniški obrat za vsega dva milijona evrov, kar je trikrat manj«, kot je odštela zanjo, je treba razumeti, da je bila poslovna celota bioplinarne Dobrovnik v resnici kupljena s pobotom terjatev, ki so bile na DUTB prenesene iz bank, edina vrednost teh terjatev pa je bila prav bioplinarna.

Trditev, da je omenjeno prodajo »kot predsednik upravnega odbora vodil prav Franci Matoz« ni resnična. Franci Matoz pri omenjenem poslu ni imel nobene vloge, saj na dan odločanja o poslu 15. junija 2021 ni bil član upravnega odbora DUTB, prav tako v poslu ni sodeloval kot odvetnik DUTB.

Naj še dodamo, da so, kot vse primere upravljanja, tudi ta primer obravnavali vsi kreditni odbori na ustreznih ravneh DUTB. Posel je preverila tudi služba za skladnost poslovanja in ugotovila, da sta bila predlog ter postopek za prodajo premoženja skladana z vsemi relevantnimi regulativami. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.