ODPRTO PISMO 

23. 11. 2021  |  Družba

Ukinitev edine slovenske televizijske oddaje z mednarodno vsebino

Ta poteza vodstva TV Slovenija kaže na njegovo nerazumevanje vloge, ki jo ima za Slovenijo zunanja politika. Brez zunanje politike ni osamosvajanja.

© RTV Slovenija

V trenutku, ko Slovenija opravlja eno svojih najvidnejših zunanjepolitičnih vlog – predsedovanje Svetu Evropske unije – smo z osuplostjo prebrali novico, da se je vodstvo Televizije Slovenija pri korenitem posegu v obstoječo produkcijo odločilo močno skrčiti tudi obseg oddaj z zunanjepolitično tematiko. In to tako, da napoveduje ukinitev nič več in nič manj kot edine slovenske televizijske oddaje z mednarodno vsebino – oddaje Globus!

Ta poteza vodstva TV Slovenija kaže na, milo rečeno, njegovo nerazumevanje vloge, ki jo za Slovenijo ima zunanja politika. Brez zunanje politike ni osamosvajanja. Brez zunanje politike ni sodelovanja v mednarodnih organizacijah, udeležbe pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, ni dobrososedskih odnosov, ni razumevanja dogajanj v oddaljenih delih sveta, ki neposredno vplivajo na našo usodo. Brez zunanje politike preprosto ni Slovenije v mednarodnem prostoru. Narodno-zabavne teme, ki jih očitno favorizira aktualno vodstvo TV Slovenija, so lahko del slovenske medijske stvarnosti, ne morejo pa biti edina ali pretežna stvarnost. Svet – in z njim Slovenija – se ta trenutek sooča s čedalje vidnejšimi posledicami globalnega segrevanja, po svetu se kopičijo humanitarni problemi, bliža se nova ekonomska kriza…jih bomo prespali v prelepi podalpski idili? Če vodstvo TV Slovenija ukinja Globus, kaj šele se bo zgodilo s številnimi poučnimi dokumentarci, ki nam približajo mednarodna dogajanja in širijo obzorja in ki se že tako ali tako vrtijo v poznih nočnih urah?

Brez zunanje politike preprosto ni Slovenije v mednarodnem prostoru. Narodno-zabavne teme, ki jih očitno favorizira aktualno vodstvo TV Slovenija, so lahko del slovenske medijske stvarnosti, ne morejo pa biti edina ali pretežna stvarnost.

Oddaja Globus z izvrstnimi voditelji in novinarji ter novinarkami predstavlja nepogrešljivo informativno oddajo, ki v slovenske domove vsak četrtek zvečer prinaša odlično pripravljene in obravnavane novice, reportaže ter intervjuje iz širokega spektra mednarodnih odnosov.Ekipi Globusa je uspelo vzpostaviti izjemno oddajo, ki zainteresiranim gledalkam in gledalcem ponuja, v slovenskem jeziku(!), vsebine, ki jih niti približno ne dobijo v nobeni drugi televizijski hiši v Sloveniji. Morebiten argument vodstva TV Slovenija o skromni gledanosti Globusa odločno zavračamo. Tak argument povsem spregleda širšo sliko. Globus ni zabavna oddaja in ni nogometna tekma. Postal je referenčna točka, vir informacij, ki ga spremlja  ne samo zainteresirana javnost, pač pa tudi tisti,ki sooblikujejo slovensko mednarodno podobo, doma in v tujini: diplomatke in diplomati, študentke in študenti najrazličnejših usmeritev, gospodarstvo in nevladni sektor.

Globus ni pop kultura– je pa sestavni del politične kulture, samozavesti države, ki se sploh ne bi smela spraševati,ali take vsebine potrebuje. In ker se v Sloveniji tako radi primerjamo z drugimi ,naj dodamo: oddaja Globus je razvila profesionalno ravenp rodukcije, kij e primerljiva s tujimi TV hišami, kot so BBC, CNN, France24. Gre za v Sloveniji nepogrešljiv otelevizijsko oddajo o mednarodnih odnosih. Gre za oddajo, ki ima svoje poslanstvo:informirati, razpravljati, poučevati in širiti zanimanje slovenskej avnosti o mednarodnih odnosih in vlogi Slovenije v njih. Zato si zasluži svoj obstoj naj avni televiziji. Vsako drugačno ravnanje je neodgovorno in nedržavotvorno.

Kot državljanke in državljani, kot gledalke in gledalci vodstvo TV Slovenije pozivamo, da oddajo Globus obdrži v svojem programu!

PODPISANI:

1. prof. dr. Zlatko Šabič
2. dr. Andraž Zidar
3. prof .dr. Matej Avbelj
4. prof. dr. Jernej Letnar Černič
5. prof. dr. Petra Roter
6. zasl. prof. dr. Marjan Svetličič
7. veleposlanik Iztok Mirošič
8. Miriam Možgan
9. veleposlanica mag. Eva Tomič
10. veleposlanica Tanja Miškova
11. veleposlanik mag.Bojan Grobovšek
12. prof. dr. Ana Bojinović Fenko
13. prof. dr .Mojmir Mrak
14. izr. prof. dr.Andreja Zevnik
15. veleposlanik Roman Kirn
16. veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan
17. veleposlanik dr. Milan Jazbec
18. dr. Marjan Šturm
19. izr. prof. dr. Rok Zupančič
20. dr .Faris Kočan
21. izr. prof. dr. Jerneja Penca
22. izr. prof. dr. Marko Lovec
23. prof. dr.Vasilka Sancin
24. mag. Aleksander Čičerov
25. Branko Celar
26. dr. Jure Požgan
27. dr. Katarina Vatovec
28. prof. dr. Iztok Prezelj
29. veleposlanik Borut Mahnič
30. veleposlanik dr. Jožef Kunič
31. prof. dr. Marko Pavliha
32. prof. dr. Branko Korže
33. veleposlanik dr. Božo Cerar
34. izr. prof .dr. Matjaž Nahtigal
35. veleposlanik Samuel Žbogar
36. izr. prof. dr. Miran Komac
37. dr. Mateja Peter
38. dr. Danijel Crnčec
39. dr. Marko Rakovec
40. prof. dr. MitjaŽ agar
41. Neža Kosmač
42. Matevž Štepec
43. Izak Miklavčič
44. Manca Debenc
45. Žana Drimel
46. Manuel Fischer
47. Titi Habicht
48. Noémi Vegi
49. Lucija Naranđa
50. Eva Omahen
51. Živa Končan
52. Lovro Volf
53. David Bandelj
54. Timea Pešić
55. Domen Medvešček
56. Zoja Šušteršič
57. Jerneja Starič
58. Anastasiia Romanenko
59. Maja Hlebš
60. Meta Štuhec
61. Peter Levstek
62. Patrik Marčetič
63. Žiga Vrevc Žlajpah
64. Juš Javornik
65. Tara Angelika Svetlin 
66. Iza Kotnik Jesih
67. Marta Norčič
68. Jakob Velkavrh
69. TadejU ršič
70. Maša Omahen
71. Svit Rodež
72. Anja Šedivi
73. Tilen Kene
74. Alisa Griyenko
75. Mark Anže Šuštar
76. Ajda Ščuka
77. Zoja Rutar
78. Natalija Tišler
79. Jaka Gruden 
80. Danica Drmanac
81. Staša Balkovec
82. Ela Brlečič
83. Hana Štefanec
84. Luka Radičević
85. Blaž Juren
86. Nika Kalin
87. Anja Raduha
88. Maja Kalin
89. Matej Vanev
90. Matic Žurej
91. Matjaž Mavrič
92. Evelin Černe
93. Hana Gradišnik
94. Jan Verovšek
95. Eva Čoderl
96. Dimitrij Pahor
97. veleposlanik mag. Marjan Šetinc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.