STA

 |  Svet

Izredne razmere nameravajo podaljšati tudi za obdobje po volitvah

Orbanova vlada namerava izredne razmere na Madžarskem podaljšati vse do junija prihodnje leto

Madžarska vlada namerava izredne razmere zaradi pandemije covida-19, ki sedaj veljajo do konca leta, podaljšati vse do junija prihodnje leto. To pomeni, da bodo veljale tudi v času aprilskih parlamentarnih volitev. Podpredsednik vlade Zsolt Semjen je ustrezen predlog že posredoval v parlament.

V madžarskem parlamentu ima desno konservativna vlada večino, zato je pričakovati, da bodo poslanci podaljšanje izrednih razmer tudi podprli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarska zakonodaja omogoča premierju Viktorju Orbanu, da v času izrednih razmer vlada z odloki. Kritiki vladi očitajo, da to že sedaj izkorišča za pridobitev političnih prednosti in gospodarskih koristi.

Madžarska zakonodaja omogoča premierju Viktorju Orbanu, da v času izrednih razmer vlada z odloki.

Orban na Madžarskem vse od leta 2010 vlada na deloma avtoritarni način. Z Evropsko unijo je v sporu zaradi domnevnih kršitev vladavine prava. Kako se bodo na Madžarskem iztekle parlamentarne volitve prihodnje leto, je v celoti odprto. Široko opozicijsko zavezništvo namerava nastopiti s skupno listo pod vodstvom nestrankarskega Petra Marki-Zaya. V javnomnenjskih raziskavah je opozicijsko zavezništvo trenutno štiri odstotne točke za Orbanovo stranko Fidesz.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.