Uvodnik

155 dni. Tako kaže števec dni do volitev, vsaj tako ima v evidenci Grega Repovž. V večini naštetih porazov vlade Janeza Janše, ki jih je navedel, se je mogoče le strinjati. A kljub temu bi dodal nekaj misli.

Janez Janša ima do potankosti izdelano strategijo, kako spraviti Slovenijo na kolena. Vse, kar je Grega Repovž naštel kot poraze, so za Janeza Janšo etapne zmage.

Kot prvo, nikoli v tem mandatu mu ni šlo za obvladovanje pandemije. Zakaj bi se trudil s tem, saj mu ravno ta omogoča vzdrževati obsedno stanje. Njegova preračunljiva pamet mu pravi, da ne žaga veje, na kateri sedi. Vedno skrbi za to, da najde za vsako svojo napako krivca v opoziciji, v protestnikih in v civilnih iniciativah. Ko se bo začela volilna kampanja, bo za vse napake okrivil svoje partnerje iz koalicije in jih dokončno uničil. S tem hrani svoje privržence in tiste, ki ne vedo, za kaj pravzaprav gre. Od tod tudi konstantna podpora pri analizah javnega mnenja.

Kar se tiče uničevanja (lastninjenja) še tistega premoženja, kar ga je ostalo, pa ga deli z bombončki. Financira svoje medije, sedaj naj bi podkupil upokojence z dvema uskladitvama in letnim dodatkom. Bistveno bo povečal povprečnino občinam in na svojo stran pridobil še kakšnega novega župana. Zmanjšuje davke kapitalu, ker računa, da ga bo na naslednjih volitvah finančno podprl. Ko bo v opoziciji, bo ravno to prikazal kot svoje uspehe in sposobnost, nadaljnje vlade bodo imele velike probleme s konsolidacijo javnih financ.

Uničuje javno zdravstvo in šolstvo in kulturo. A na svojo stran bo pridobil znaten del kadrov, ki se s pandemijo okoriščajo.

Ker gre samo še za 155 dni do volitev, se morajo zganiti civilne iniciative, če je že opozicija mlahava in neodločna. A trenutno delajo napako, ker gradijo hišo na slabih temeljih. Najprej morajo izsiliti referendum za spremembo volilnega sistema, ki bo onemogočil ravnanje strank. Iluzorno je pričakovati, da bodo stranke pristale na kake spremembe, saj jim tako stanje zelo ustreza.

Verjetno bo potrebno spremeniti oziroma popraviti ustavo. Ker je spreminjanje ustave dolgotrajen proces, še posebno v luči sedanje sestave ustavnega sodišča, je jasno, da bo zmanjkalo časa. A dobro organizirane civilne iniciative lahko dosežejo tudi to. Referendum o vodi je dokazal, da se vse to da. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.