IK, STA

 |  Politika

Janševa vlada med državljani nima večinske podpore

Nasprotuje ji več kot 60 odstotkov vprašanih

Utrinek s petkovega protivladnega protesta v Ljubljani

Utrinek s petkovega protivladnega protesta v Ljubljani
© Janez Zalaznik

Delo Janševe vlade podpira zgolj 28,3 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji 62,2 odstotka, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Na vrhu najbolj priljubljenih politikov ostaja evropska poslanka NSi Ljudmila Novak, ki prav tako ne varčuje s kritikami na račun predsednika slovenske vlade Janeza Janše. 

Med strankami največjo podporo (16,1 odstotka) beleži SDS. A slednji je podpora v primerjavi z oktobrom padla za 2,5 odstotne točke. Na drugem mestu je prav tako še vedno SD z 11 odstotki, kar je 0,5 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Sledita Levica z 7,5-odstotno in LMŠ s 5,3-odstotno podporo. NSi s 4,8 odstotki ostaja na petem mestu.

Sledijo še SAB (4,4 odstotka), Pirati (2,8 odstotka), DeSUS (dva odstotka), Zeleni (1,8 odstotka), Dobra Država (en odstotek), SNS in SLS (po 0,9 odstotka) in SMC (0,7 odstotka). Katero drugo stranko bi volilo 2,4 odstotka vprašanih.

Koalicija ustavnega loka (KUL), ki jo sestavljajo opozicijske stranke SD, Levica, LMŠ in SAB, ima tako skupaj 28,2 odstotka glasov, kar je več kot trenutna vladna koalicija (SDS + NSi + SMC + DeSUS), ki beleži zgolj 23,6 odstotka. 

1. SDS - 16,1 % 
2. SD - 11 %
3. Levica - 7,5 %
4. LMŠ - 5,3 %
5. NSi - 4,8 % 

Od oktobra se je za 1,6 odstotne točke povečal odstotek tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (22,5 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi volilo 11,3 odstotka vprašanih, 3,7 odstotka vprašanih pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Koalicija ustavnega loka (KUL), ki jo sestavljajo opozicijske stranke SD, Levica, LMŠ in SAB, ima tako skupaj 28,2 odstotka glasov, kar je več kot trenutna vladna koalicija (SDS + NSi + SMC + DeSUS), ki beleži zgolj 23,6 odstotka.

Predsednik Pahor na lestvici priljubljenosti padel na četrto mesto

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov po podatkih raziskave še vedno ostaja evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak. Na drugem mestu je predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča zamenjal minister za zdravje Janez Poklukar. Zorčič je tako pristal na tretjem mestu, sledi predsednik republike Borut Pahor, peti pa je zunanji minister Anže Logar.

V deseterici so še predsednica SD Tanja Fajon, poslanec SD Matjaž Han, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, predsednik LMŠ Marjan Šarec ter predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Premier in predsednik SDS Janez Janša je tokrat na 15. mestu, predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa 17.

V novembrski javnomnenjski raziskavi Mediane je sodelovalo 710 anketirancev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.