STA

 |  Politika

Beović: »Po potrditvi smrti zaradi cepiva Janssen ne pričakujem upada zanimanja za cepljenje«

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović pravi, da tudi v Sloveniji postaja očitno, da je "covid-19 nevarna bolezen"

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović po potrditvi povezave med smrtjo dekleta in cepljenjem s cepivom podjetja Janssen ne pričakuje dodatnega upada zanimanja za cepljenje proti covidu-19 , kvečjemu pričakuje izboljšanje zanimanja. Po njenih besedah tudi v Sloveniji postaja očitno, da je "covid-19 nevarna bolezen".

"Za covidom-19 je umrl že vsak 400. Slovenec, medtem ko se neželeni dogodki po cepljenju nanašajo na eno ali nekaj cepljenj na 100.000 prebivalcev," je opomnila Beović. Ob tako veliki pojavnosti novega koronavirusa, kot jo trenutno imamo v Sloveniji, je razlika med tveganjem cepljenja in bolezni covid-19 ogromna, je dodala.

Škoda po primeru smrti zaradi cepljenja je bila po njeni oceni sicer že narejena, "saj se zaradi dogodka veliko oseb ni cepilo, kar je vodilo v kar nekaj dodatnih smrti".

"Za covidom-19 je umrl že vsak 400. Slovenec, medtem ko se neželeni dogodki po cepljenju nanašajo na eno ali nekaj cepljenj na 100.000 prebivalcev."

Bojana Beović,
predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ

Cepljenje proti covidu-19 je po njenem mnenju treba še bolj približati ljudem, ga narediti enostavnega, prav tako je treba preprečiti vrste pred cepilnimi centri in zamude pri naročanju zainteresiranih na cepljenje.

Opomnila je, da v Evropski uniji potekajo razprave o uvedbi obveznega cepljenja. Razprava je potekala tudi minuli konec tedna na eni od zdravniških konferenc na nivoju Evropske unije, je pojasnila Beović. Po njenih besedah je bilo slišati kar nekaj pobud o skupni podpori zdravnikov uvedbi obveznega cepljenja, med tem ko so zdravniki iz držav z dobro precepljenostjo tej ideji nasprotovali, saj se jim ne zdi potrebna.

Beović meni, da bi bila uvedba obveznega cepljenja v Sloveniji korak stran od tega, da bi ljudje končno razumeli pomen cepljenja, ne le proti covidu-19, pač pa tudi proti drugim boleznim.

Na vprašanje, če bi se morali redno testirati tudi cepljeni, je Beović odgovorila, da splošna uvedba obveznega testiranja cepljenih ni smiselna, saj cepljene osebe za covidom-19 zbolevajo manj pogosto, če pa že zbolijo, bolezen večinoma prebolevajo blažje. Vložek v povečano testiranje cepljenih bi bil zato večji kot dobrobit, ki bi jo to testiranje prineslo.

Je pa smiselno, da se posamezniki, tudi če so cepljeni, pred druženjem oziroma zbiranjem testirajo, saj je "to postalo neke vrste olika".

"Postopno ugašanje imunosti po cepljenju" gre po njenih besedah vsaj deloma pripisati tudi bolj sproščenemu vedenju cepljenih. "To je nekaj, kar opažamo pri nas, pa tudi po vsem svetu, je dejala Beović.

iZhd_ZvrWOQ

2WxQHi9SWoM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.