Živeti v nevarni državi

Spoštovani.

Berem v zadnjih treh številkah Mladine prispevke vaših sodelavcev (zlasti g. Repovža, g. Miheljaka in g. Lorencija). Po daljšem času bi rad dodal še nekaj svojih misli. Enkrat spomladi sem napisal v pismu Mladini, kako nas janšistični režim peha v fašistoidno preobrazbo in da smo že do kolen v fašističnem sistemu. No, danes lahko ugotavljamo, da smo že do vratu in čez, tako zelo se trudi ta kleptokratska vladavina, ki se požvižga na ustavo in vse zakone, ki bi jih morala prva spoštovati. Slovenija je že na kolenih in samo čudež bi jo lahko rešil z novimi volitvami - če sploh bodo. To blefiranje Hojsa, da tudi oni razmišljajo o predčasnih volitvah, je vaba samo za največje naivneže, ker vsak normalen človek ve, kaj se pogovarjajo – kako zdržati do rednih volitev in jih po možnosti zbojkotirati, da jih sploh ne bi bilo.

Vedo namreč, da imajo zaradi svojih nedodelanih odlokov in komanda izredno slabo podobo v očeh prebivalstva. Zato so že lep čas v spregi z RKC, računajoč, da si lahko bazo volivcev povečajo na podeželju. Pri mašah ni težko popihati ljudem na dušo. Zato delajo vse to, (tudi) protiustavno in protizakonito, rušijo pravni red in si podrejajo še zadnje trdnjave demokracije. Po RTV že ’harajo’ z vsemi topovi in nazadnje bodo udarili še po zadnji oviri – sodnem sistemu. Čudim se, kako da na to ne odgovorijo najvišji predstavniki sodstva kot sta na primer g. Šketa in g. Florjančič. Zagotovo vesta, da ju čaka ista usoda kot vse druge, če se Janši ne bosta popolnoma pokorila in ponižala sodni sistem na ničelno točko. Kje sta spoštovana gospoda, zakaj se ne oglasita?

Žalostno je, da živimo v (že) porušeni državi, ki jo vodita dva bivša komunista, ki sta ostala še vedno tam, kjer sta bila pred 30 leti. Prvi se piše Pahor in je tako imenovani predsednik republike (hvala bogu, da ga nisem volil). Po svoje ni nevaren, je pa sluga in lakaj drugemu, ki se piše Janša. Ta pa je res nevaren in to kaže vsak dan s svojimi dejanji. Pomaga mu sprega hlapcev (danes bi šele Cankar imel snovi za svoja dela!), kimavcev, izvajalcev ali eksekutorjev, podložnikov, podrepnikov.

Nisem psiholog, psihiater, antropolog, sociolog – pri mojih 84 mi deluje še vedno brezhibno zdrav kmečki razum. Pokažite mi normalno državo v EU, ki jo vodijo takšni ljudje! Poljska in Madžarska za mene nista normalni državi. Pri nas tudi ni več nobene morale – ne poznamo več izrazov: obžalovati, opravičiti se, odstopiti, priznati napake.

Žalostno, da smo prišli tako daleč. Ali se g. Šarec lani februarja res ni zavedal, ko je vrgel puško v koruzo in pomagal temu rušilcu demokracije in pravne države priti na oblast? Dvomim, da ga res ni poznal in da ni vedel, česa vsega je sposoben. Samo upamo lahko, da se bomo enkrat kmalu začeli dvigovati iz te situacije. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.