STA

 |  Politika

Logar: »Kostanj praviloma jemo med hojo, vino pa pijemo pri stojnici«

Gostinci so ogorčeni nad prepovedjo prodaje pijače in jedi na stojnicah. Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu pravočasno sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku.

Mateja Logar na vladni tiskovni konferenci

Mateja Logar na vladni tiskovni konferenci
© YouTube / STA

V obrtno-podjetniški zbornici in njeni sekciji za gostinstvo in turizem so ogorčeni nad prepovedjo izvajanja gostinske dejavnosti na sejmih. Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu pravočasno sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so gostinci že opravili potrebne nakupe za praznični december.

"Gostinci razumemo nastalo zdravstveno situacijo in smo kot najbolj prizadeta panoga ves čas tisti, ki moramo spoštovati takšne in drugačne prepovedi in omejitve. Večina naših članov gostincev je namreč odvisna od dobrega poslovanja v mesecu decembru, finančna kondicija v panogi pa je že nekaj časa na kritični ravni, zato je nujno, da se sprejmejo ukrepi, ki bodo premostili težave in nadomestili izpad prometa," je, kot so danes sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ob prepovedi prodaje jedi in pijač na stojnicah dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

"Gostinci razumemo nastalo zdravstveno situacijo in smo kot najbolj prizadeta panoga ves čas tisti, ki moramo spoštovati takšne in drugačne prepovedi in omejitve. Večina naših članov gostincev je namreč odvisna od dobrega poslovanja v mesecu decembru, finančna kondicija v panogi pa je že nekaj časa na kritični ravni, zato je nujno, da se sprejmejo ukrepi, ki bodo premostili težave in nadomestili izpad prometa."

Blaž Cvar,
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije 

Ob tem so spomnili, da je bila še pred dobrim tednom sprejeta dopolnitev ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je za izvajanje gostinske dejavnosti strežbe hrane in pijač na sejmih izrecno določila enake pogoje kot za izvajanje siceršnje gostinske dejavnosti. Zadnji ukrep je zato gostince še toliko bolj presenetil in razočaral.

Kot so izpostavili, so se mnogi že začeli pripravljati na praznični december. Najemali so stojnice, nakupili hrano in pijačo, z namenom prilagajanja na omejitve pa so kupovali tudi dodatno opremo, kot so dodatni stoli, grelniki ... Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu nove omejitve pravočasno napovedala.

Praznično vzdušje v predbožični Ljubljani in točenje kuhanega vina© Borut Krajnc

Praznično vzdušje v predbožični Ljubljani in točenje kuhanega vina ... lansko leto. 
© Borut Krajnc

"Ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu 'take away' uspešno omejili tveganje za širjenje okužb," so zapisali.

"Ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu 'take away' uspešno omejili tveganje za širjenje okužb."

Blaž Cvar

Sekcija pristojne poziva, naj glede na to, da so vsi ukrepi, ki omejujejo poslovanje, sprejeti za nedoločen čas, sprejmejo tudi že predlagane ukrepe, in sicer nadomestilo za skrajšani delovni čas zaposlenih v panogi, nadomestilo za izpad prometa v sorazmerju z upadom prometa za obdobje omejitev obratovanja, nadomestilo za zaposlene, napotene na čakanje na delo, znižanje stopnje DDV za gostinske storitve ter povračilo stroškov najemnikom stojnic na sejmih v mesecu decembru (v višini stroškov najemnin, zalog ter investicij v stojnice in opremo).

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je na novinarski konferenci vlade o prepovedi ponudbe hrane in pijače na stojnicah dejala sledeče: "Če se vsak malo iskreno spomni na leto 2019, kako je bilo, ko je šel v mesto, srečal prijatelje, se ustavil na stojnici. Smo bili najprej štirje, čez dvajset minut osem, čez eno uro že več kot deset ljudi za eno majhno mizo. V tem trenutku je to žal recept za katastrofo. Zato tudi pozivam, da vsi upoštevate pogoj PCT, nošenje mask – na sejmih je pravzaprav nemogoče vzdrževati razdaljo 1,5 metra, tako da so maske res nujno potrebne." Ob tem je poudarila tudi pomen upoštevanja predpisanih kapacitet v gostilnah.

"Če se vsak malo iskreno spomni na leto 2019, kako je bilo, ko je šel v mesto, srečal prijatelje, se ustavil na stojnici. Smo bili najprej štirje, čez dvajset minut osem, čez eno uro že več kot deset ljudi za eno majhno mizo. V tem trenutku je to žal recept za katastrofo. Zato tudi pozivam, da vsi upoštevate pogoj PCT, nošenje mask – na sejmih je pravzaprav nemogoče vzdrževati razdaljo 1,5 metra, tako da so maske res nujno potrebne."

Mateja Logar,
vodja svetovalne skupine za covid-19

Kot je dejala Logar, je druženje v prazničnem času pomembno, ampak v danih razmerah je po njenih opozorilih še pomembnejše, da to poteka v varnem okolju. "Preden se dobimo s prijatelji ali družino, opravimo hitro antigensko testiranje in tako poskrbimo, da bo druženje čim varnejše. Če smo v zaprtih prostorih, je pomembno, da vsako uro prostor tudi dobro prezračimo – zračenje naj traja vsaj od 10 do 15 minut. Pomembno je, da si ob prihodu v notranje prostore razkužimo ali umijemo roke. Ne smemo pozabiti na higieno kašlja," je naštela. Ob tem je kot ključni ukrep navedla cepljenje.

"Kostanj praviloma jemo med hojo, tako da je način popolnoma drugačen kot pri vinu, kjer se ustavimo pri stojnici, vino spijemo stoje pri mizi in tam se lahko nabere večja skupina ljudi. Seveda pa vina ne moremo piti z masko, tako da smo nato brez maske na razdalji, ki je krepko manjša od 1,5 metra."

Mateja Logar

Glede ponudbe hrane in pijače na božičnih sejmih – zakaj kostanj ja, kuhano vino pa ne – je pojasnila: "Kostanj praviloma jemo med hojo, tako da je način popolnoma drugačen kot pri vinu, kjer se ustavimo pri stojnici, vino spijemo stoje pri mizi in tam se lahko nabere večja skupina ljudi. Seveda pa vina ne moremo piti z masko, tako da smo nato brez maske na razdalji, ki je krepko manjša od 1,5 metra."

CEMV5SHhvIQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.