DK, STA

8. 12. 2021  |  Svet

Tudi Avstralija bo blokirala Kitajsko

Olimpijske igre

Združene države Amerike ne bodo edina država, ki na februarske zimske olimpijke igre v Pekingu ne bo poslala svojih uradnih diplomatskih in državnih predstavnikov. Za enako potezo se je odločila tudi Avstralija in se pridružila diplomatskemu bojkotu Kitajske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dan po odločitvi, ki jo je sprejela administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna, je avstralskim medijem odločitev za diplomatski bojkot Kitajske predstavil tudi avstralski premier Scott Morrison.

Odločitev Canberre prihaja sredi "nestrinjanja" s Kitajsko glede številnih vprašanj, od avstralske zakonodaje o vmešavanju tujih držav do nedavne odločitve o nakupu podmornic na jedrski pogon, je dejal Morrison.

Navedel je tudi kršitve človekovih pravic v kitajski pokrajini Xinjiang in stalno zamrznitev ministrskih stikov Pekinga s Canberro.

Gre za bolj kot ne simbolno odločitev. Zaradi zelo strogih ukrepov za zamejitev okužb z novim koronavirusom bodo prihodi nešportnikov v Peking med olimpijskimi igrami zelo omejeni. Prav tako je diplomatski bojkot predvsem politična odločitev, saj bodo športniki iz ZDA in Avstralije sodelovali in tekmovali na igrah neomejeno.

Iz avstralskega olimpijskega komiteja (AOC) so sporočili, da spoštujejo odločitev vlade, v isti sapi pa so dodali, da diplomatski bojkot Kitajske s strani avstralske vlade ne bo vplival na priprave avstralske ekipe.

"Trenutno je naša glavna skrb zagotoviti, da lahko člani naše reprezentance varno potujejo na Kitajsko, upoštevajoč zapletenost razmer zaradi covida-19, saj naši športniki potujejo s čezmorskih lokacij," je dejal izvršni direktor komiteja Matt Carroll.

Gre za bolj kot ne simbolno odločitev. Zaradi zelo strogih ukrepov za zamejitev okužb z novim koronavirusom bodo prihodi nešportnikov v Peking med olimpijskimi igrami zelo omejeni. Prav tako je diplomatski bojkot predvsem politična odločitev, saj bodo športniki iz ZDA in Avstralije sodelovali in tekmovali na igrah neomejeno.

"Varno pripeljati športnike v Peking, varno tekmovati in jih varno pripeljati domov ostaja naš največji izziv. Naši avstralski športniki že štiri leta trenirajo in tekmujejo z željo po uresničitvi olimpijskih sanj in delamo vse, kar je v naši moči, da jim lahko pomagamo do uspeha," je še dejal.

Na igrah v Pekingu, ki se bodo odprle 4. februarja, naj bi nastopilo približno 40 avstralskih športnikov.

Uradni Peking je v prvem odzivu na diplomatski bojkot iger avstralsko vlado obtožil "politizacije in sebičnosti" ter "slepega sledenja" ZDA.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin je dejal, da Peking nikoli ni nameraval povabiti avstralskih vladnih uslužbencev na igre in dodal, da "ali pridejo ali ne, nikogar ne zanima".

Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Canberri je za bojkot dejal, da je "v nasprotju z njenimi (Canberrinimi) javno izraženimi pričakovanji za izboljšanje odnosov med Kitajsko in Avstralijo".

Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva je nakazal, da bodo avstralski športniki dobrodošli na igrah in jim zaželel "odličen nastop".

"Uspeh Avstralije na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu je odvisen od uspešnosti avstralskih športnikov, ne od udeležbe avstralskih uradnikov in političnega nastopanja nekaterih avstralskih politikov," je dejal tiskovni predstavnik, poroča AFP.

Skupine za človekove pravice so potezo avstralskih oblasti pozdravile, direktorica Human Rights Watch Kitajska Sophie Richardson jo je označila za "ključni korak k soočanju z zločini kitajske vlade proti človeštvu, ki so usmerjeni proti Ujgurom in drugim turkmenskim skupnostim".

FsrT3qAliog

tJSqUrDi7r4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.