STA

8. 12. 2021  |  Politika

»Zaslišanja prič potrjujejo, da za kadrovanjem v policiji stoji vladajoča politika«

Predsednik komisije DZ, ki preiskuje sum politizacije policije, je po zaslišanju prič ocenil, da za kadrovanjem v policiji stoji vladajoča politika

Predsednik komisije DZ, ki preiskuje sum politizacije policije, Rudi Medved (LMŠ) je po zaslišanju šefa policije Antona Olaja in nekdanje direktorice Tatjane Bobnar ocenil, da zaslišanja prič potrjujejo, da za kadrovanjem v policiji stoji politika. Vpliv na delovanje in razmišljanje vodstva policije bi po njegovi oceni težko bil bolj evidenten.

Po Medvedovih besedah so današnja zaslišanja prič pred preiskovalno komisijo jasno pokazala, da "vodstvo slovenske policije poskuša na vsak način ustvariti vtis, kako so razmere znotraj celotnega sistema policije domala idealne". Olaj se je ob tem na zaslišanju skliceval na rezultate notranjega merjenja klime v slovenski policiji, je v izjavi za medije po seji parlamentarne komisije pojasnil Medved.

A kot je poudaril, sta predstavnika obeh policijskih sindikatov, ki skupaj združujeta skoraj 8000 zaposlenih v slovenski policiji, podala drugačno mnenje. Ko pa sta povedala, da je stanje v policiji apatično, da so razmere v sistemu najslabše od osamosvojitve Slovenije, pa jima je po Medvedovih besedah generalni direktor policije izrekel opomin oziroma opozorilo pred prekinitvijo delovnega razmerja.

Olaj je pred komisijo sicer zatrdil, da v času svojega mandata ni nikogar v policiji razrešil s položaja, kar po Medvedovi oceni drži zgolj zato, ker ljudje prostovoljno odhajajo sami. Prepričan je, da to potrjujeta tudi odhoda nekdanjega generalnega direktorja Policijske uprave Ljubljana Boštjana Glaviča in nekdanjega vodje operativnega štaba Nermina Isića.

Zaslišanje je po njegovih besedah pokazalo tudi, da Olaj ne ve, kaj trenutno v policiji počnejo nekdanji šefi posameznih enot, "ki jih je politika strpala v famozni delovni skupini za migracije in za zaostanke". Generalni direktor policije je članom komisije namreč dejal, da so omenjeni posamezniki navdušeni, ker v teh delovnih mestih vidijo nove izzive, nove možnosti za karierno rast in priložnost, da vzgajajo mlade policijske kadre. Resnica je, kot je pojasnil Medved, drugačna, kar je na današnjem zaslišanju potrdila tudi Bobnar. Nihče, razen deloma nekdanjega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča namreč ne predava na policijski akademiji. "So pa v Tacnu, kjer so te posebne sobe za razmislek tistih bivših šefov policije, ki niso povšeči vladajoči politiki," ugotavlja Medved.

Da generalni direktor policije kljub svojemu zatrjevanju pri delu ni avtonomen pa po njegovih besedah kaže tudi primer protesta na Trgu republike, na katerem so protestniki zažigali kartonaste stole. Takrat naj bi Olaj po Medvedovih besedah preko sporočila pri nekdanjem direktorju PU Ljubljana preverjal, zakaj niso uporabili vodnega topa, čeprav naj bi sam dobro vedel, v katerih skrajnih primerih policija lahko uporabi vodni top, uporabo pa mora odobriti tudi generalni direktor policije. "In seveda je popolnoma jasno, da je takšno vprašanje dobil od nekoga iz politike in ga je posredoval naprej," je prepričan Medved.

Tudi siceršnje delo policije na protestih po Medvedovi oceni kaže na to, da vodstvo slovenske policije ravna v skladu s "slovensko vladajočo politiko pod vodstvom stranke SDS".

Današnje pričanje Bobnar pa je po Medvedovih besedah na laž postavilo tudi nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Ta je po navedbah Tatjane Bobnar njej sami povedal, da bo lahko zasedal mesto generalnega direktorja policije pod pogojem, da takoj zamenja nekdanjega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča in nekdanjega šefa kriminalistične policije Boštjana Lindava, kar je Travner na zaslišanju pred komisijo sicer zanikal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.