IK, STA

 |  Politika

»Vsem, ki bi želeli prijaviti sume korupcije, bomo pomagati z nasvetom, kako zažvižgati varno«

Uspešnost boja proti korupciji bo odvisna od zaščite žvižgačev, opozarjajo v Transparency International Slovenia

Transparency International (TI) Slovenia ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji ponovno izpostavlja pomen žvižgačev za preprečevanje in odkrivanje korupcije. Ob tem opozarja na nujnost kakovostnega prenosa direktive EU o zaščiti žvižgačev v slovenski pravni red. "Uspešnost boja proti korupciji bo odvisna od zaščite žvižgačev," poudarja.

"Priložnost za pravočasen prenos direktive je Slovenija že zamudila, to dober teden pred iztekom roka že lahko trdimo. Ne glede na zamudo pri prenosu pa imajo odločevalci na ministrstvu za pravosodje še vedno priložnost, da v javno razpravo in kasneje v državni zbor pošljejo kakovosten predlog zakona, ki bo nudil ustrezno zaščito vsem žvižgačem," je v današnjem sporočilu za javnost navedel začasni predsednik TI Slovenia Samo Bardutzky.

Za boljšo obveščenost o možnih izboljšavah standardov, ki jih določa omenjena direktiva, je TI Slovenia dopolnil analizo mreže Transparency International s primeri dobrih in slabih praks. V njem so opisane rešitve, ki bi lahko služile kot izhodišča za nadgradnjo direktive ob prenosu.

"Priložnost za pravočasen prenos direktive je Slovenija že zamudila, to dober teden pred iztekom roka že lahko trdimo. Ne glede na zamudo pri prenosu pa imajo odločevalci na ministrstvu za pravosodje še vedno priložnost, da v javno razpravo in kasneje v državni zbor pošljejo kakovosten predlog zakona, ki bo nudil ustrezno zaščito vsem žvižgačem."

Samo Bardutzky,
Transparency International Slovenia

"Prejšnji mesec smo na osrednjem dogodku Foruma poslovne integritete in transparentnosti od predstavnika ministrstva za pravosodje pravzaprav prvič dobili informacije o nastajajočem zakonu, saj je ministrstvo od lanskega leta ignoriralo pozive po razgrnitvi načrta o prenosu direktive in odprtju strokovnega dialoga," je dodal Bardutzky.

Priporočila po njegovih navedbah vključujejo širjenje ukrepov za zaščito na organizacije civilne družbe, ki pomagajo žvižgačem, ter navodilo, naj nacionalna zakonodaja ne določa dodatnih pogojev, ki jih morajo izpolnjevati žvižgači, da bodo deležni zaščite po zakonu. Pomembno je tudi priporočilo glede obrnjenega dokaznega bremena, torej da mora oseba, ki je z določenim ukrepom škodila žvižgaču, dokazati, da to ni bilo nikakor povezano s prijavo oziroma javnim razkritjem in da bi tak ukrep v vsakem primeru izvedla.

"Vse, ki bi želeli prijaviti sume korupcije in ostalih nepravilnosti v javnem interesu, a jih skrbijo povračilni ukrepi ali varnost, pa vabimo, da se za nasvet obrnejo na Center Spregovori!. Skušali vam bomo pomagati z brezplačnim nasvetom, kako zažvižgati varno."

"Če bomo že zamudili rok, ne smemo zamuditi priložnosti, da sprejmemo zakon, ki bo presegal direktivo, bo kakovosten in bo nudil celostno zaščito žvižgačem," je sklenil Bardutzky.

TI Slovenia poziva vse politične akterje, da se z besedami in dejanji zavežejo h kakovostni zaščiti žvižgačev. Pričakuje, da se bodo o tem politiki izjasnili tudi v okviru zahtev iniciative Glas ljudstva, katere seznam vključuje tudi zaščito žvižgačev.

"Vse, ki bi želeli prijaviti sume korupcije in ostalih nepravilnosti v javnem interesu, a jih skrbijo povračilni ukrepi ali varnost, pa vabimo, da se za nasvet obrnejo na Center Spregovori!. Skušali vam bomo pomagati z brezplačnim nasvetom, kako zažvižgati varno," so danes še sporočili iz TI Slovenia.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.