DK, STA

 |  Svet

Si Elon Musk zasluži naziv osebnost leta?

Ustanovitelja podjetij Tesla in Space X je za osebnost leta izbrala vplivna ameriška revija Time

Elon Musk

Elon Musk
© JD Lasica / Flickr

Ameriška revija Time je za osebnost leta 2021 tokrat izbrala ustanovitelja podjetij Tesla in Space X, 50-letnega v Južni Afriki rojenega Elona Muska, ki je po premoženju letos prehitel ustanovitelja Amazona in vesoljskega podjetja Blue Origin Jeffa Bezosa.

Tržna ocenjena vrednost Muskovega podjetja za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla je oktobra narasla čez 1000 milijard dolarjev, Space X pa je skozi leto opravil več uspešnih vesoljskih poletov v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo Nasa.

Med drugim so raketo Space X uporabili za misijo poskusa spremembe smeri asteroida. Musk resno načrtuje naselitev planeta Mars, v naslednjem letu pa bo Space X opravil nekaj izstrelitev rakete v orbito za povratek Američanov na Luno.

"Osebnost leta postavlja mejnike s svojim vplivom in le maloštevilni so ga imeli letos več kot Musk tako glede življenja na Zemlji kot tudi morebitnega življenja izven nje," je tvitnil odgovorni urednik revije Time Edward Felsenthal.

© Vir: Time

Musk ima 66 milijonov sledilcev na Twitterju, maja letos pa se je poskusil tudi v vlogi gostitelja legendarne komične oddaje Saturday Night Live.

Muskovi tviti dvigujejo in rušijo vrednosti delnic njegovega podjetja kakor tudi kriptovalut, najpomembnejše delo pa je opravil s podjetjem Tesla, ki je položilo temelje prihodnosti avtomobilov na električni pogon.

Imenovanje Muska za osebnost leta je sicer naletelo tudi na številne kritike, predvsem zaradi njegovega spretnega izogibanja plačevanju davkov ter dejstvu, da se je prav med pandemijo, ko se številni državljani in državljanke sveta komaj prebijajo iz meseca v mesec, njegovo premoženje povečalo za več kot 200 milijard ameriških dolarjev. 

PbVSZvC7UxY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.