STA

 |  Svet

Ursula von der Leyen: »Povečati moramo delež cepljenih v Evropi – vključno z otroki«

Predsednica Evropske komisije Ursula je opozorila, da je pomembno povečati delež cepljenih v Evropi, omikron pa bil po njenem lahko že sredi januarja pri nas prevladujoča različica koronavirusa

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je spričo naraščanja okužb z novim koronavirusom danes opozorila, da je pomembno povečati delež cepljenih v Evropi in premagati dvom v cepljenje. Različica delta je še vedno odgovorna za največ okužb, vendar pa bi lahko omikron že sredi januarja postal prevladujoča različica, je dejala.

V Evropi opažamo močno povečanje števila okužb z novim koronavirusom, ob tem pa tudi naraščanje števila obolelih in večji pritisk na bolnišnice ter povečano število primerov smrti zaradi covida-19, je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejala predsednica komisije.

To veliko povečanje števila okužb je skoraj izključno posledica širjenja koronavirusne različice delta. A skrb vzbuja tudi nova različica omikron, ki naj bi bila celo bolj nalezljiva. Slednja bi lahko do sredine januarja postala nova prevladujoča različica v Evropi, je opozorila von der Leynova in ob tem znova poudarila pomen cepljenja.

"Imamo dovolj odmerkov cepiva za vsakega Evropejca," je poudarila. "Najpomembneje sedaj je, da kar najhitreje povečamo delež cepljenih v Evropi. In sicer v vseh starostnih skupinah, vključno z otroki," je dejala v razpravi o pripravah na četrtkov vrh EU in odzivu unije na pandemijo covida-19.

"Imamo dovolj odmerkov cepiva za vsakega Evropejca. Najpomembneje sedaj je, da kar najhitreje povečamo delež cepljenih v Evropi. In sicer v vseh starostnih skupinah, vključno z otroki."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

V ta namen je treba doseči ljudi, zagotoviti več terminov za cepljenje in pomagati državam članicam, ki pri cepljenju zaostajajo. Evropska komisija je v nekaterih od teh članic medtem začela usmerjene kampanje na družbenih omrežjih, da bi izboljšala obveščanje o učinkovitosti cepiv, je pojasnila von der Leynova.

"Storili bomo vse, kar je v naši moči, da premagamo dvom v cepljenje," je ob tem zatrdila. Kajti cena, ki jo vsi plačujemo zaradi prenizke precepljenosti, postaja vse višja. Pri tem je opozorila na zaposlene v zdravstvu in na gospodarstvo, pa tudi na starejše, ki za božič ne bodo mogli videti svojih vnukov, in na otroke, ki znova ne bodo mogli v šolo.

V EU je bilo doslej polno cepljenega 66 odstotkov prebivalstva, kar predstavlja več kot 300 milijonov ljudi. Poleg tega je 62 milijonov ljudi že prejelo poživitveni odmerek, je še povedala von der Leynova.

FUS4RO1qaVk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.