STA

 |  Politika

Šolski sindikat ministrico poziva k takojšnjemu oblikovanju kadrovskih rešitev

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v zadnjih tednih prejema od članic in članov vse več informacij in opozoril, da v vrtcih, šolah in dijaških domovih primanjkuje strokovnega, administrativnega, računovodskega in tehničnega osebja

Ministrica za izobraževanje v Janševi vladi: Simona Kustec

Ministrica za izobraževanje v Janševi vladi: Simona Kustec
© EU

Šolski sindikat Sviz ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec poziva k takojšnjemu oblikovanju kadrovskih rešitev, ki bodo zagotovile delovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov na ustrezni ravni, ter k ovrednotenju začasnih dodatnih obremenitev zaposlenih, so sporočili iz sindikata.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v zadnjih tednih prejema od članic in članov vse več informacij in opozoril, da v vrtcih, šolah in dijaških domovih primanjkuje strokovnega, administrativnega, računovodskega in tehničnega osebja.

Pomanjkanje zaposlenih so vzgojno-izobraževalni zavodi prisiljeni delno nadomeščati s študenti in drugimi, ki za opravljanje dela na delovnem mestu odsotnega zaposlenega večinoma nimajo ustrezne izobrazbe, po drugi strani pa primanjkljaje rešujejo tako, da povečujejo obremenitve že zaposlenih delavk in delavcev.

"Ni mogoče zanikati, da oboje navedeno posledično znižuje raven kakovosti vzgojno-izobraževalnega in drugega dela, če pa k temu dodamo še aktualno napoved Zavoda RS za zaposlovanje, da bo v Sloveniji srednjeročno tudi sicer primanjkovalo strokovnjakov za vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, učiteljev razrednega pouka, predmetnih učiteljev v osnovni šoli, učiteljev v srednjih šolah in vzgojiteljev v dijaških domovih, kuharjev in dietnih kuharjev, je očitno, da je nujno ukrepati takoj," so navedli v sporočilu za javnost.

"Ni mogoče zanikati, da oboje navedeno posledično znižuje raven kakovosti vzgojno-izobraževalnega in drugega dela, če pa k temu dodamo še aktualno napoved Zavoda RS za zaposlovanje, da bo v Sloveniji srednjeročno tudi sicer primanjkovalo strokovnjakov za vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, učiteljev razrednega pouka, predmetnih učiteljev v osnovni šoli, učiteljev v srednjih šolah in vzgojiteljev v dijaških domovih, kuharjev in dietnih kuharjev, je očitno, da je nujno ukrepati takoj."

Na podlagi sklepa s torkove izredne seje glavnega odbora Sviza Simono Kustec pozivajo, naj ministrstvo v dogovoru s sindikatom kot reprezentativnim predstavnikom zaposlenih nemudoma pripravi ukrepe, ki bodo "nevtralizirali negativne posledice epidemije covida-19 v vzgoji in izobraževanju".

Ob oblikovanju takšnih kadrovskih rešitev, ki bodo zagotavljale, da bo vzgojno-izobraževalno delo v vrtcih in šolah lahko izpeljano na ustrezni ravni, v Svizu pričakujejo še, da bodo primerno ovrednotene tudi omenjene začasne dodatne obremenitve zaposlenih in tveganja, ki so povezana z obvladovanjem epidemije covida-19.

Ni dvoma, da te dodatne obremenitve in tveganja izhajajo iz odločitve države, da vrtci in šole v dobro celotne družbe ostanejo odprti "do zadnjega", zato sindikat zahteva tudi, da oblast poskrbi za dodatno varnost zaposlenih, otrok, učencev, dijakov in študentov. Sviz znova poziva, naj se v razrede, igralnice, predavalnice in druge šolske prostore namestijo ustrezne prezračevalne naprave oziroma čistilnike zraka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.