Zdravniki

Grega Repovž je v uvodniku Mladine dne 10.12.2021 zelo nazorno prikazal stanje v našem zdravstvu in nenasitno pogoltnost zdravniške elite, ki je v spregi s politiko (SDS) in vleče voz javnega zdravstva k privatizaciji. Ta zdravniški lobi se bori za izstop iz javnega plačnega sistema, kjer bi lahko še poglabljali nesorazmerja plač v primerjavi z drugimi prav tako pomembnimi poklici.

Ta zdravniški lobi, govor je o ozki skupini privilegiranih zdravnikov, trenutno obvladujejo trije kompanjoni SDS. Če jih navedemo, so to predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović, predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin in minister za zdravje Janez Poklukar. Vsi trije so zagovorniki privatizacije zdravstva pod »firmo«, da konkurenčnost med javnim in privatnim zdravstvom lahko samo koristi. Kako to izgleda v praksi pa lahko vidimo na primeru zobozdravstva, ki se je sprivatiziralo že v devetdesetih letih in je danes javno zobozdravstvo zaradi tega popolnoma sesuto. Za plombo lahko čakaš tudi dve leti, na ortodonta pa celo sedem ali več let, med tem pa otrok že zraste in ima zato trajno uničen zobni sistem.

Od vseh treh zgoraj navedenih protagonistov privatizacije zdravstva pa najbolj zvito nastopa minister za zdravje Poklukar, ki se navzven zavzema za jačanje javnega zdravstvenega sistema, po drugi strani pa navija za reorganizacijo financiranja ZZZS ( javne zdravstvene zavarovalnice), češ da bi ta sredstva razpršili med več zavarovalnic in bi s tem naredili »zdravo« konkurenco. Vsakdo ve, da se pri denarju vse začne in tudi konča. Minister Poklukar bi razdelil javni denar privatnim zavarovalnicam, potem pa naj med sabo tekmujejo. Ob tem velja pripomniti, da je minister Poklukar tudi proti ukinitvi dodatnega »prostovoljnega« zdravstvenega zavarovanja, ki se je v praksi pokazalo kot obvezno zavarovanje, oziroma kot dodatni davek. Nenazadnje je tudi simptomatično zavzemanje Poklukarja za reorganizacijo upravljanja javne ZZZS, s tem, da bi država dobila več mest v upravnih organih in na ta način tudi prevlado. Ta javna zavarovalnica upravlja z več kot tremi milijardami sredstev in politika (SDS) bi si rada podredila še ta finančni vir. Vsakemu je jasno, da ne gre za boljši in učinkovitejši javni zdravstveni sistem, ampak si politika prizadeva zrušiti obstoječi sistem in ga podrediti privatnim interesom. Za zdravje ljudi jim ni nič mar. Javni zdravstveni sistem je ena najpomembnejših civilizacijskih pridobitev in ravno korona pandemija je pokazala, kako pomemben in še vedno dobro delujoč je naš javni zdravstveni sistem. Zato je politiki treba reči, »tace stran od privatizacije in denarja za zdravstvo«. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.