DK, STA

 |  Svet

Izrael več evropskih držav uvrstil na rdeči seznam

Izraelska vlada je svojim državljanom prepovedala potovanje v več držav

© pixabay.com

Da bi preprečila širjenje nove koronavirusne različice omikron, je izraelska vlada svojim državljanom prepovedala potovanje v več držav, tudi evropskih, ki jih je uvrstila na rdeči seznam. To pomeni, da lahko Izraelci tja potujejo le s posebnim dovoljenjem oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izrael je za svoje državljane uvedel dodatne omejitve potovanj v tujino, kakršne so bile že pred tem v veljavi za večino afriških držav, Veliko Britanijo in Dansko, od nedelje pa veljajo tudi za Španijo, Finsko, Francijo, Irsko, Norveško, Švedsko in Združene arabske emirate.

Poleg tega bodo od srede naprej za "rdeče države" veljale tudi ZDA, Kanada, Nemčija, Italija, Belgija, Madžarska, Maroko, Portugalska, Turčija in Švica, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Skupaj se bo tako na izraelskem rdečem seznamu znašlo že več kot 60 držav.

Slovenija se zaenkrat še vedno nahaja na oranžnem seznamu držav, kjer naj bi bilo tveganje manjše. To pomeni, da je Izraelcem potovanje v Slovenijo dovoljeno, vendar ni priporočljivo.

Tujcem, ki nimajo stalnega prebivališča v Izraelu, je sicer vstop v Izrael prepovedan, razen nekaterih izjem. Izraelski državljani in prebivalci, ki bodo v Izrael prispeli iz države, ki je na novo uvrščena na rdeči seznam, pa bodo morali po vrnitvi en teden preživeti v izolaciji.

Slovenija se zaenkrat še vedno nahaja na oranžnem seznamu držav, kjer naj bi bilo tveganje manjše. To pomeni, da je Izraelcem potovanje v Slovenijo dovoljeno, vendar ni priporočljivo.

Izraelski predsednik vlade Naftali Bennett je zagovarjal omejitve potovanj, ki so po njegovih besedah nujne, da bi se izognili novim zaprtjem države. "Čas se izteka. Evropske države so že uvedle omejitve ali pa se na to pripravljajo," je dejal v nedeljo pred sejo vlade.

Bennett je dejal tudi, da je državo že zajel peti val epidemije, in pozval prebivalce, naj delajo na daljavo in cepijo svoje otroke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naš cilj je premagati ta novi val s čim manjšim vplivom na gospodarstvo in šolstvo," je še dodal Bennett. V Izraelu so doslej odkrili že več kot 440 primerov različice omikron.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.