Vesna

Marcel Štefančič je v ponedeljkovem Studio City gostil ustanovitelja nove politične stranke z imenom Vesna, Uroša Macerla in Uršo Zgojznik.

V fazi “ogrevanja” ju je povprašal, katera stranka jima je bližja: Levica ali SDS. Zdelo se jima je, da je bolj sorodna levica. A pristavila, da se nameravata pogovarjati z vsemi strankami. A močno dvomim v kakšen iskren pogovor s stranko SDS ali SMC, po novem konkretno.

Če samo malo pogledamo nazaj, na referendum za vodo, kjer je predlagatelj zakona močno pogrnil tudi z njuno pomočjo, predlagatelj pa ni nihče drug kot minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, eden od glavnih akterjev SDSa.

Splošno je znano, da za SDS okolje in varstvo  narave ni nikoli bil prioriteta, temveč interesi investitorjev oziroma kapitalu, ki je v spregi s politiko. Prej obratno. To dokazuje tudi izsiljeni gradbeni zakon, ki naj bi poenostavil postopke za gradnjo, z onemogočanjem vseh, ki opozarjajo na škodljivost naravi.

Če pogledamo po svetu, so glavni uničevalci narave desničarji. Lep primer je brazilski predsednik Bolsonaro, ki je podpiral krčenje gozdov v Amazoniji in izrinjanje avtohtonih prebivalcev. Trump je celo zanikal vpliv kapitala na podnebne spremembe. Desničarske stranke povsod po svetu so v službi slabega kapitala, ki uničuje naravo, izkorišča ljudi in izdeluje orožje.

Tako Uroš Macerl kot Urša Zgojznik sta prinesla s seboj zgleden moralni kapital. Žal je bila ustanovitev stranke zgrešena poteza. Veliko bolje bi bilo ustanovitev nove iniciative. Z dobrim programom in nastopom bi lahko povezala več iniciativ, ki so sedaj razdrobljene. Te se bodo morale povezati in samo tako bodo lahko onemogočile politične stranke, ki jih finansirajo in vodijo razni interesni lobiji.

Vse to bi bilo nujno, če zares hočemo doseči, da dosežemo cilj, povečano globalno segrevanje za 1,5 stopinje celzija. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.