Pamflet: Deportacija kmetov iz mesta

V pamfletu Deportacija kmetov iz mesta ( Mladina št. 50) je gospod B. Nežmah odlično povzel prispevek RTV Koper o dobrohotnosti Izolskega županstva in spreminjanju kmetijskih zemljišč v stavbna. Študijo na 96 straneh, kako vinograde in ostala kmetijska zemljišča spremeniti v stavbna oz. jih »nadomestiti« drugje tj. na gozdnih površinah je po naročilu Občine Izola naredila Biotehniška fakulteta- oddelek za agronomijo Univerze v Ljubljani pod vodstvom prof. dr. M. Pintar.

Občina Izola je študijo naročila zaradi priprave Občinskega prostorskega načrta (OPN). OPN je bil v času javne obravnave v letu 2019 deležen več kot 270 pripomb, podprtih s preko 400 podpisi občanov. Seveda, »županstvo« jih praktično ali večinoma ni upoštevalo, zato je Civilna iniciativa-Gibanje za Izolo takoj ob sprejetju odloka o OPN sprožila referendumsko pobudo in tudi dosegla, da bomo Izolani prvo nedeljo v letu 2022 šli na referendum ter se odločali med drugim tudi o tem, ali bomo dovolili, da se nadomešča kmetijsko zemljišče z idejo »mesta kot poslovnega biznisa, ki se ne ukvarja s skrbjo za sobivanje prebivalstva in flore, saj namesto javne funkcije opravlja dobičkonosno«, kot pravi g. Nežmah.

Verjetno je bilo TV poročanje iz Izole presenečenje (šokantno!) za preostali del Slovenije, vendar se županstvo ni zadovoljilo s takim poročanjem, zato je sklicalo na prvi zimski dan tiskovno konferenco na to temo. Ob županu D. Markočiču in predstojniku urada za okolje in prostor M. Starmanu so na novinarski konferenci sodelovali še vodja projekta M. Pintar in L. Ravnikar iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Bilo je ogromno sladkih besed o pomenu kmetijskih zemljišč. Vsi so novinarjem hiteli pojasnjevati, kaj in kako bodo gozdove pretvorili v rodovitna polja. Kako se to počne, je napisano v študiji, koliko tovornjakov in koliko denarja pa se bo za to porabilo, pa ne prvič, ne drugič ni znal (hotel) odgovoriti nihče.

In ker v Izoli ne gre nič brez »šoka«, se je namesto odgovorov pojavilo novinarsko vprašanje o vpletenosti vodje izdelane študije M. Pintar oz. njene družine na dejstvo, da je eden takih bodočih pretvorjenih gozdov točno na meji oljčnika, ki ga ima v najemu soprog M. Pintar. Tudi to je videla Slovenija v RTV prispevku istega dne tj. 21.12.2021. Res je takrat najdaljša noč in verjamem, da se je vsem prisotnim ob tem odkritju nehote stemnilo. Mi pa optimistično gledamo proti svetlobi, saj imamo sedaj ta privilegij, da je najboljša zemlja na pragu našega mesta. To želimo tudi ohraniti. Med drugim smo se tudi zaradi tega odločili upreti županstvu in se podali na referendum. Porušene betonske džungle, kjer bi lahko pozidali, je v Izoli več kot dovolj, sporno je le lastništvo. A lastništvo teh, kot jim pravijo »degradiranih« območij, je že druga zgodba. In traja že vsaj 20 let. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.