DK, STA

 |  Svet

ZDA s štabom v Albaniji

Specialne ameriške sile na Balkanu

Ameriške specialne enote

Ameriške specialne enote
© Sgt. Connor Mendez / Flickr

Ameriško specialno poveljstvo za Evropo (SOCEUR) bo v Albaniji na rotacijski osnovi odprlo svoj štab, ki bo zagotovil večjo interoperabilnost z albanskimi zavezniki, pomemben dostop do transportnih vozlišč na Balkanu in večjo logistično prilagodljivost, so v četrtek sporočili s poveljstva s sedežem v nemškem Stuttgartu.

"Albanija je najboljša lokacija, ki ponuja možnost hitrega premikanja in usposabljanja na Balkanu v tesnem sodelovanju z drugimi zavezniškimi in partnerskimi silami," je ob tem dejal poveljnik SOCEUR, generalmajor David H. Tabor. Dodal je, da Albanija ostaja pomembna zaveznica v Natu in cenjena varnostna partnerica, tako regionalno kot globalno.

V sporočilu za javnost so v SOCEUR še zapisali, da bo imel poveljniški štab v Albaniji pomembno vlogo pri izkazovanju zavezanosti ZDA njenim zaveznikom in partnerjem na Balkanu ob polni podpori albanske vlade. Gre tudi poklon profesionalizmu albanske vojske. S stalnim usposabljanjem in tesnim sodelovanjem ameriške specialne operativne sile zagotavljajo pomembno povezavo med zavezniki in partnerji v regiji ter s tem krepijo regionalno stabilnost, so še dodali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.