IK, STA

 |  Politika

KPK: »Vsi funkcionarji so se dolžni vesti tako, da krepijo zaupanje javnosti v lastno integriteto«

"Vsi funkcionarji, tako tisti s politično funkcijo kot tisti iz neodvisnih institucij, so dolžni ravnati in se vesti tako, da krepijo zaupanje javnosti v lastno integriteto in v integriteto institucij, ki jih predstavljajo, ter prispevajo h krepitvi integritete javnega sektorja," so pozvali v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ob začetku volilnega leta poziva funkcionarje, naj skrbijo za ustrezno raven politične debate in se vzdržijo ravnanj, ki bi dodatno krnila ugled in zaupanje v delovanje javnega sektorja. Ugled in integriteta javnega sektorja ne smeta biti vsakokratna žrtev predvolilnih bojev, opozarjajo.

Ob začetku leta, v katerem se bomo večkrat podali na volišča, je KPK okviru svoje vloge krepitve integritete in delovanja pravne države podala stališče glede javnih nastopov funkcionarjev, tako tistih s politično funkcijo kot tudi funkcionarjev iz neodvisnih institucij, v predvolilnem obdobju.

Glede na trenutno stanje precejšnje politične polarizacije slovenske družbe in ob dejstvu, da je obenem velik del državnih funkcij in visokih položajev v državi političnih, KPK poudarja, da mora vsak funkcionar ne glede na politično pripadnost ali simpatiziranje z določeno politično opcijo pri opravljanju funkcije in javnem nastopanju ves čas ravnati profesionalno, odgovorno, transparentno in v javno korist.

"V obdobjih pred volitvami, ko je javnost posebej občutljiva na politično pripadnost in okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom v nepristranskost, ima funkcionar neodvisne institucije še posebej veliko odgovornost za ohranjanje ne samo dejanske neodvisnosti, ampak tudi videza neodvisnosti funkcionarja samega in institucije, v kateri opravlja funkcijo."

KPK

Kot so zapisali v KPK, taka drža velja tudi za funkcionarje neodvisnih institucij. "V obdobjih pred volitvami, ko je javnost posebej občutljiva na politično pripadnost in okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom v nepristranskost, ima funkcionar neodvisne institucije še posebej veliko odgovornost za ohranjanje ne samo dejanske neodvisnosti, ampak tudi videza neodvisnosti funkcionarja samega in institucije, v kateri opravlja funkcijo," poudarjajo v komisiji.

Kot še navajajo, mora funkcionar vsakokrat oceniti, ali lahko njegovo ravnanje, na primer udeležba na nekem dogodku, negativno vpliva na prej omenjeni videz neodvisnosti. "Pri odločanju o tovrstnem javnem udejstvovanju mora vedno tehtati, ali je njegova udeležba na dogodku dejansko v javnem interesu ali prevladuje njegov zasebni interes," so še dodali.

Aktivna udeležba in sodelovanje funkcionarjev neodvisnih institucij na dogodkih političnih strank nedvomno ogroža vsaj videz neodvisnosti funkcionarja in institucije, ki jo predstavlja, poudarjajo v KPK. "V občutljivem predvolilnem obdobju pa je lahko videz neodvisnosti okrnjen tudi pri sodelovanju na dogodkih v organizaciji civilne družbe, a je v teh primerih za presojo negativnih učinkov treba pretehtati več dejavnikov in tovrstnega sodelovanja ni mogoče vnaprej označiti kot problematičnega," so zapisali.

"V občutljivem predvolilnem obdobju pa je lahko videz neodvisnosti okrnjen tudi pri sodelovanju na dogodkih v organizaciji civilne družbe, a je v teh primerih za presojo negativnih učinkov treba pretehtati več dejavnikov in tovrstnega sodelovanja ni mogoče vnaprej označiti kot problematičnega."

Komisija poziva tudi funkcionarje, katerih funkcije so že v osnovi politične, da skrbijo za ustrezno raven politične debate in se vzdržijo ravnanj, ki bi dodatno krnila ugled in poglabljala nezaupanje javnosti v delovanje javnega sektorja. Tudi ti funkcionarji namreč v predvolilnih aktivnostih predstavljajo ne le sebe kot političnega kandidata, pač pa tudi institucijo, v kateri opravljajo funkcijo. Hkrati je po opozorilih KPK pomembno, da izvajanje aktivnosti v svojstvu opravljanja funkcije ustrezno ločijo od aktivnosti, povezanih s politično kampanjo.

"Vsi funkcionarji, tako tisti s politično funkcijo kot tisti iz neodvisnih institucij, so namreč dolžni ravnati in se vesti tako, da krepijo zaupanje javnosti v lastno integriteto in v integriteto institucij, ki jih predstavljajo, ter prispevajo h krepitvi integritete javnega sektorja," so še poudarili v komisiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.