DK, STA

 |  Politika

Zaradi zabav sredi pandemije mu grozi nezaupnica

Že danes bi lahko pristojni odbor poslancev konservativne stranke prejel dovolj pisem za sprožitev glasovanja o nezaupnici britanskemu premierju Borisu Johnsonu

Boris Johnson

Boris Johnson
© Flickr

Britanski premier Boris Johnson je zaradi zabav na Downing Streetu v času pandemije covida-19 pod vse večjim pritiskom. Že danes bi lahko pristojni odbor poslancev konservativne stranke prejel dovolj pisem za sprožitev glasovanja o nezaupnici premierju. O dogajanju je tekla beseda tudi v parlamentu.

Po navedbah več britanskih medijev bi lahko odbor 1922 že danes prejel pisma 15 odstotkov od 360 konservativnih poslancev, kar pomeni 54 pisem. Javno se je doslej proti premierju izreklo sedem poslancev njegove lastne stranke, vloženih pa naj bi bilo že okoli 30 pisem. Če bo odbor prejel 54 pisem, bodo konservativni poslanci glasovali o nezaupnici premierju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Johnson se je zaradi zabav, ki so v času pandemije covida-19 potekale na Downing Streetu, že opravičil. To je ponovno storil v torek, potem ko ga je nekdanji svetovalec Dominic Cummings obtožil, da je parlamentu lagal glede zabave na vrtu svoje rezidence maja 2020. Cummings je zatrdil, da so sodelavci premierja opozorili, da gre za zabavo, in ne delovno srečanje.

Na vprašanje, ali je lagal parlamentu, je Johnson v torek odgovoril, da ne. "Ne. Najprej bi želel ponoviti svoje opravičilo vsem za napačne odločitve, ki sem jih morda sprejel ali pa smo jih sprejeli v kabinetu," je dejal.

Ni želel sicer povedati, ali bo odstopil, če bo preiskava pokazala, da je namerno zavajal parlament. Neposrednim vprašanjem v povezavi z zabavami se je izogibal tudi danes, ko je v parlamentu odgovarjal na vprašanja poslancev. Je pa izključil možnost takojšnjega ukrepanja v zvezi s škandalom, češ da bo najprej počakal na ugotovitve notranje preiskave.

Na vprašanje, ali je lagal parlamentu, je Johnson v torek odgovoril, da ne. "Ne. Najprej bi želel ponoviti svoje opravičilo vsem za napačne odločitve, ki sem jih morda sprejel ali pa smo jih sprejeli v kabinetu," je dejal.

Potem ko je sprva izražal obžalovanje, je bil sicer v tokratnem nastopu zlasti kritičen do nasprotnikov. Če bi bilo tako, kot si predstavlja vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer, bi bili še vedno v s koronavirusom povezanem zaprtju, je zatrdil in dejal, da jo je država zahvaljujoč njegovi politiki v pandemiji dobro odnesla na gospodarskem področju.

Je pa več konservativnih poslancev, ki so bili doslej zadržani, menilo, da se bo moral posloviti s premierskega položaja, če se bo izkazalo, da je zavajal parlament. Med njimi je tudi njegov namestnik Dominic Raab.

Eden od konservativnih poslancev, ki je Johnsonu že pred tem izrekel nezaupnico, se je celo odločil za prestop k laburistom. Kot je danes premierju sporočil poslanec Christian Wakeford, sta se tako on kot konservativna stranka izkazala za nesposobna ponuditi vlado, kakršno da si država zasluži. Njegovi novi laburistični kolegi so ga na današnji seji sprejeli z glasnimi pozdravi in trepljanji po hrbtu.

Johnson mu je v odzivu dejal, da se mu je v njegovem volilnem okraju Bury South uspelo prebiti v parlament zgolj po zaslugi velike zmage konservativcev - dotlej laburistični okraj so namreč torijci osvojili pod Johnsonovim vodstvom na volitvah leta 2019. "V Bury Southu bomo znova zmagali," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Johnson.

AOdltnBpDsY

9JgorvaoD5A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.