STA

 |  Politika

Golob bo kandidiral na sredinem kongresu stranke Z.Dej

"Menda je mesto prazno, to je čar dogodivščine," je na novinarski konferenci dejal Robert Golob. KUL pa ga vabi na skupni sestanek, ki naj bi bil v torek prihodnji teden.

Robert Golob na javni tribuni Bodi sprememba

Robert Golob na javni tribuni Bodi sprememba
© Borut Krajnc

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob je na današnji novinarski konferenci družbe potrdil, da bo kandidiral na sredinem kongresu stranke Z.Dej. Drugih podrobnosti ni želel razkrivati.

Golob je pojasnil, da je današnjo novinarsko konferenco sklicalo podjetje Gen-I, zato na njej ni želel govoriti o svoji "novi poti" oziroma politiki.

Kljub temu se pričakovano novinarskim vprašanjem o tem ni mogel izogniti. Tako je vendarle razkril, da se v sredo začenja njegova politična pot, ko bo kandidiral na kongresu stranke Z.Dej nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna, v katero se je že včlanil. "Menda je mesto prazno. Kaj se bo dogajalo v sredo, bomo videli v sredo. To je čar dogodivščine," je dejal Golob.

Vse ostalo bodo na kongresu najprej slišali člani stranke Z.Dej, je povedal, saj da je to edino pošteno. "To je spoštovanje, da ne izvedo preko medijev, samo tako bom lahko jaz od njih pričakoval spoštovanje," je pojasnil.

Dodal je, da je to ključna razlika med politiki, ki se radi pohvalijo s tem, kaj bodo storili, in med "nami iz realnega sveta, ki se raje pohvalimo s tistim, kar smo uspeli narediti in deliti z drugimi".

Že v svoji predstavitvi je sicer večkrat namignil, da bodo napake v državi "odpravili aprila".

Med drugim je izpostavil kulturo vrlin in ravnovesje oziroma združevanje na videz nemogočih ciljev, kar da je uspelo tudi družbi Gen-I. Kot ključno je tako izpostavil prizadevanja za to, da imaš lahko istočasno najvišji BDP, najnižje cene življenja, najvišje plače državljanov in nič dolga. "Si predstavljate, kakšna država bi to bila," je vprašal.

Pri tem je izpostavil vlaganje v prave stvari. Kot potrebno usmeritev delovanja v politiki je navedel zeleno in digitalno ter vlaganje v ljudi. Ključ pa je tudi delitev ustvarjenega, je dodal.

Meni, da je treba spremeniti politično kulturo v državi, saj brez spremembe politične kulture ne more biti spremembe v državi. "Jeza in strah vodita samo v pogubo, to velja tako za posameznika in tudi za državo," je dejal Golob, ki po 24. aprilu napoveduje "več svetlobe".

Tako verjame v vrednote, kot sta spoštovanje in sodelovanje. Kdor te vrednote izpodbija, "človek, ki mu je ultimativna vrednota zbujanje strahu med državljani, ta ne bo nikoli moj sogovornik", je dejal.

Dejal je tudi, da bo njegova naslednja služba najbrž v parlamentu, a dodal, da o tem ne odloča sam.

Kučan: Golob je človek, ki se je pripravljen angažirati za dobro v tej državi

Golob se je v preteklem tednu že sestal s predstavniki LMŠ, Levice in SAB. Kot je v petek na novinarski konferenci pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec, obstaja možnost sodelovanja njegove stranke z Golobom, a le, če se bo strinjal z desetimi zavezami, ki so zapisane v sporazumu koalicije KUL. V Levici so srečanje z Golobom označili za spoznavno.

Kot poroča portal N1, so stranke Koalicije ustavnega loka (KUL), LMŠ, SD, SAB in Levica, Golobu poslale vabilo na skupni pogovor. V vabilu naj bi napisali, da se je opozicija povezala, da ustavi drvenje Slovenije v napačno in nevarno smer.

"Pred nami sta dva izziva: zmaga nad sedanjo vlado in boljše upravljanje države, da Slovenijo uveljavimo kot pravično, napredno, inovativno in trajnostno državo."

Koalicija ustavnega loka (KUL) v vabilu Robertu Golobu na skupni sestanek

"Pred nami sta dva izziva: zmaga nad sedanjo vlado in boljše upravljanje države, da Slovenijo uveljavimo kot pravično, napredno, inovativno in trajnostno državo," naj bi po poročanju N1 zapisali v vabilu na sestanek, ki naj bi bil v torek prihodnji teden.

Vstop Goloba v politiko je za tednik Reporter komentiral prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. Slednji je ocenil, da bi uveljavljene stranke prisotnost Goloba na političnem prostoru morale razumeti kot priložnost. Sicer pa je poudaril, da je Golob človek, ki se je pripravljen angažirati za dobro v tej državi.

TOjPlmyyBSU

iOc7-EJF-90

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.