DK, STA

 |  Svet

Biden: »Putinu sem jasno povedal, da bodo posledice, če gre v Ukrajino«

Ameriški predsednik posvaril, da bi ruski napad na Ukrajino spremenil svet

Predsednika ZDA in Rusije Joe Biden in Vladimir Putin

Predsednika ZDA in Rusije Joe Biden in Vladimir Putin
© kremlin.ru

Morebiten ruski napad na Ukrajino bi bil največja invazija od druge svetovne vojne in bi spremenil svet, je v torek ocenil predsednik ZDA Joe Biden. Predstavnika vlade sta podrobneje opredelila povračilne ukrepe, ki čakajo Rusijo v primeru napada, Biden pa je nakazal, da bi lahko sankcije doletele tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Putinu sem jasno povedal, da bodo posledice, če gre v Ukrajino. Mislim, da tudi njegovi ljudje ne vedo, kaj bo storil," je pred novinarji dejal Biden. Ponovil je, da se bo Rusija v primeru napada soočila z resnimi gospodarskimi posledicami, osebne sankcije pa da lahko čakajo tudi predsednika Vladimirja Putina.

Na vprašanje o visoki stopnji pripravljenosti za 8500 ameriških vojakov je Biden odgovoril, da imajo ZDA obveznosti do zveze Nato po 5. členu pogodbe. "Moramo biti jasni, da ni razloga, da bi kogarkoli, katerokoli članico Nata skrbelo (...) Nato jo bo branil," je dejal, obenem pa ponovil, da v Ukrajino ameriških vojakov ne bo.

Pentagon se sicer še vedno odloča, katere enote bi postavil v visoko pripravljenost za morebitno pot v Evropo, tiskovni predstavnik John Kirby pa je dodal, da bo morda vojakov še več. Za zdaj so v aktivnih pogovorih z zavezniki glede tega, koliko ameriških enot bo potrebnih in kje.

ZDA so v Kijev poslale dodatno varnostno pomoč, med katero je tudi varnostna oprema in strelivo. Vršilka dolžnosti ameriške veleposlanice Kristina Kvien je po poročanju tujih tiskovnih agencij na letališču v Kijevu dejala, da bodo ZDA v primeru ruske invazije poslale še več pomoči, ruski vojaki pa da se bodo soočili s silovitim uporom in utrpeli velike izgube.

Poleg finančnih sankcij nameravajo ZDA uvesti izvozne kontrole oziroma prepoved prodaje ključne sodobne ameriške oziroma zahodne tehnologije Rusiji. Gre za tehnologijo, potrebno pri razvoju umetne inteligence, laserje, robotiko, kvantno računalništvo in drugo.

Visoka predstavnika vlade sta medtem v torek novinarjem v Washingtonu povedala, da ameriška vlada sodeluje z evropskimi pri načrtovanju ukrepov, če bo Rusija prekinila dostavo plina v Evropo. Plin naj bi v tem primeru dostavili iz Severne Afrike, Bližnjega vzhoda, Azije in iz ZDA.

Zagotovila sta, da bi prekinitev dostave plina Evropi povzročila prav toliko škode tudi Rusiji, ki je odvisna od prodaje. Zagotovila sta tudi, da bodo sankcije v primeru napada na Ukrajino resne in bodo zajele tiste, ki so jih želeli uvesti leta 2014 ob invaziji na Krim, vendar jih niso.

Poleg finančnih sankcij nameravajo ZDA uvesti izvozne kontrole oziroma prepoved prodaje ključne sodobne ameriške oziroma zahodne tehnologije Rusiji. Gre za tehnologijo, potrebno pri razvoju umetne inteligence, laserje, robotiko, kvantno računalništvo in drugo.

"Vsakega voditelja na svetu, ne glede na to, kako malopriden je, ali je avtokrat ali ne, skrbi priljubljenost, vsaj kot sredstvo za nadzor družbe. Visoka inflacija in recesija ne navdušujeta ljudi. Če bo Putin uporabil energijo kot orožje, bo to le pospešilo diverzifikacijo evropskih energetskih zalog in Rusija bo s tem imela manj dohodka," je dejal eden od predstavnikov Bidnove vlade.

Na vprašanje, ali se ne bo Rusija potem za tehnologijo obrnila h Kitajski, pa je odvrnil, da večina visoke tehnologije prihaja z Zahoda. "Kitajska tekmuje seveda, vendar pa če nimaš možnosti uvoza iz ZDA ali Evrope, boš bistveno zmanjšal svoj inovativni potencial in produkcijske zmogljivosti," je dejal.

lefjaMjrOyM

tgzhTkSepSI

mcsj2wqOoWg

iBnBQrNsXj0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.