DK, STA

 |  Družba

Inštitut 8. marec vložil tožbe zaradi žaljivih sporočil in obtožb

Zaradi očitkov o vpletenosti inštituta v pošiljanje grozilnih pisem nekaterim vidnim predstavnikom vladne koalicije so vložili začasno odredbo zoper poslanki SDS Mojco Škrinjar in Alenko Jeraj ter državno sekretarko Jelko Godec

Inštitut 8. marec poziva na volitve

Inštitut 8. marec poziva na volitve
© Borut Krajnc

V Inštitutu 8. marec so se zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja odločili za pravno ukrepanje. Zaradi očitkov o vpletenosti inštituta v pošiljanje grozilnih pisem nekaterim vidnim predstavnikom vladne koalicije so vložili začasno odredbo zoper poslanki SDS Mojco Škrinjar in Alenko Jeraj ter državno sekretarko Jelko Godec.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, so se žaljivi zapisi in obtožbe začeli pojavljati po tistem, ko so v inštitutu predstavili kampanjo Gremo volit. Kot je spomnila Sara Ogrin, so v okviru kampanje napovedali tudi terensko delo s pomočjo prostovoljcev. Ob tem pa je poslanka Mojca Škrinjar na svojem Twitter profilu objavila zapis: "Eden od teh aktivistov je na terenu že opravil svojo nalogo. Danes sem dobila to v nabiralnik." in objavila fotografijo prejetega anonimnega pisma.

Ogrin je poudarila, da je Škrinjar "v zlonamerni objavi brez vseh dokazov obtožila njihove aktiviste", kar škodi ugledu in dobremu imenu inštituta. Na enak način je istega dne odgovornost za grozilna pisma poslancem SDS Inštitutu 8. marec, kot je navedla, pripisala tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec, ki je izrazila, da gre za ravnanja z znaki kaznivega dejanja, zato bi se morala z inštitutom začeti ukvarjati policija.

Zaradi očitkov o vpletenosti inštituta v pošiljanje grozilnih pisem nekaterim vidnim predstavnikom vladne koalicije so vložili začasno odredbo zoper poslanki SDS Mojco Škrinjar in Alenko Jeraj ter državno sekretarko Jelko Godec.

"Na vpletenost inštituta v pošiljanje grozilnih pisem je namigovala tudi poslanka SDS Alenka Jeraj, in sicer v izjavi za oddajo Dnevnik RTV Slovenija. Vse izjave so neresnične in zlonamerne, podane so bile izključno z namenom diskreditacije inštituta," je poudarila Ogrin.

Poleg obtožb zaradi pisem se na družbenih omrežjih pojavlja tudi veliko žaljivih zapisov, pri čemer nekateri presegajo mejo sprejemljivega, jo je dopolnila Mojca Lukan. "Povrh vsega ne smemo pozabiti, da so to tudi mehanizmi oblasti, ki skušajo utišati kritične glasove," je opozorila Lukan.

Vse te zapise je treba po mnenju Nike Kovač vedno resno obravnavati. "Taki tviti te lahko prizadenejo in vplivajo na tvoj vsakdan. Hkrati imajo širše družbeno sporočilo, predvsem pa sta tovrsten govor in tovrstno napadanje sprejemljiva," je izpostavila Kovač in napovedala tožbo proti vsakemu, ki se "na ta način spušča vanjo".

Odvetnik Dino Bauk je pojasnil, da so glede očitkov o vpletenosti inštituta v grozilna pisma, ki so jih prejeli nekateri politiki vladajoče koalicije, na sodišču vložili zahtevo, da se tovrstne izjave v prihodnje prepovedo, ker nimajo nikakršne realne osnove, in ugotovi tudi odškodninsko odgovornost, ki je nastala na ugledu in dobremu imenu Inštituta 8. marec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.