Novi zakon o avtorskih in sorodnih pravicah v digitalnem okolju naj se umakne

Nobena lastninska pravica ni tako mačehovsko obravnavana s strani zakonodajalcev kot prav avtorska pravica. Navajeni smo, da moramo za izdelke in storitve plačati določeno ceno, če jih želimo uživati, pri avtorski pravici pa se nam zdi, da bi jo morali imeti na voljo zastonj. A pravičen zaslužek za avtorsko delo je izjemnega pomena za neodvisnost in raznolikost umetniških glasov. Države so dolžne poskrbeti za pravno ureditev, ki to omogoča v vseh okoljih in na vse načine. Za uporabo književnih del obstaja veliko izjem, s katerimi se avtorji in avtorice odrečemo plačila za svoje delo in ga dajemo bralcem, na primer knjižnična izposoja.

A tudi književniki in književnice ne moremo živeti od zraka in zanikanje avtorskega dela ter pravičnega zaslužka zanj, ne glede v kakšnem formatu se pojavlja, tudi v digitalnem, pomeni zanikanje kreativnosti in narodovega napredka. Člani in članice Slovenskega PEN-a smo skupaj z Mednarodnim PEN-om leta 2018 sprejeli Manifest o avtorskih pravicah, ki pravi: »Digitalno reproduciranje dela v večjem obsegu, kjer ne gre za zakonsko določene izjeme in za katere avtor ni dal dovoljenja, je piratstvo.« Žal smo priča novemu predlogu Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki naj bi urejal uporabo del v digitalnem in izobraževalnem okolju (pouk na daljavo) Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predlog onemogoča avtorjem, da vnaprej odločajo o uporabi svojih del, kar je temelj pravičnosti avtorske pravice, ki je v digitalnem okolju še posebej ranljiva. Kot navajajo sorodna društva Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih pisateljev in Društvo slovenskih založnikov, predlog pomeni »kolektivno razlastitev imetnikov avtorskih pravic,« kar ni več daleč od piratstva. Izjemno problematično je, da se zakon sprejema v neverjetni naglici, pri čemer so vlagatelji zavrgli vse spomladi podane pripombe avtorjev in drugih imetnikov avtorskih pravic. Prva časovna omejitev za javno razpravo je bila tri, podaljšana pa trinajst dni. Izjemne stvaritve naših umetnikov si zaslužijo več pozornosti.

Člani in članice Slovenskega PEN-a pozivamo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, da predlog zakona umakne iz parlamentarne obravnave ter omogoči temeljito javno razpravo, pri kateri upošteva temeljna načela avtorskih pravic in pripombe ustvarjalcev. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.