STA

 |  Svet

Doneck in Lugansk prosita Rusijo za pomoč pri spopadu z ukrajinsko vojsko

To bi lahko bil povod za uradno rusko posredovanje

Vladimir Putin, ruski predsednik

Bo Vladimir Putin, ruski predsednik, na prošnjo seperatističnih regij Donecka in Luganska posredoval z vojaškimi silami?
© Mikhail Klimentyev / Presidential Press and Information Office / TASS

Voditelja proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni ljudski republiki, sta Rusijo zaprosila za pomoč pri "obrambi pred ukrajinsko vojsko", je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov. To bi lahko bil povod za uradno rusko posredovanje.

Kot Peskovove besede za rusko agencijo Interfax povzemajo tuje tiskovne agencije, sta vodja separatistične proruske republike Doneck Denis Pušilin in vodja republike Lugansk Leonid Pasečnik ruskega predsednika Vladimirja Putina prosila za "pomoč pri odbijanju agresije ukrajinske vojske".

Putin je povedal, da bi Rusija vojaško posredovala, če bi jo obe republiki za to zaprosili.

Putin je pred tem povedal, da bi Rusija vojaško posredovala, če bi jo obe republiki za to zaprosili. Ta prošnja bi tako lahko bila povod za uradni ruski vojaški poseg na vzhodu Ukrajine, za kar je Putin dobil tudi formalno odobritev ruskega parlamenta.

Rusija ima po besedah separatistov pravico, da vstopi na ozemlje obeh regij v skladu s sporazumom o prijateljstvu, sodelovanju in medsebojni pomoči med Rusijo in Doneckom ter Luganskom, ki je spremljal rusko priznanje obeh kot neodvisnih ljudskih republik, ki ga mednarodna skupnost vidi kot grobo kršitev mednarodnega prava.

Kriza na vzhodu Ukrajine se tako še naprej zaostruje. V Ukrajini je parlament že razglasili izredne razmere, v državi so začeli z mobilizacijo rezervistov. Rusija je po drugi strani začela z evakuacijo svojih diplomatskih uslužbencev iz zahodne sosede.

03VWFZFMo3s

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.