Uredništvo

 |  Mladina 10  |  Pisma bralcev

Izbrisani

V prejšnji številki smo v rubriki 8 dni pod fotografijo tedna napačno zapisali, da je bila izbrisana celotna družina Berisha. Vsem prizadetim se opravičujemo.

Lani preminuli Ali Berisha je bil leta 1992 izbrisan in izgnan na Kosovo, od koder je prebegnil v Nemčijo, kjer je prebival kot prosilec za azil. Tam si je ustvaril družino in se vrnil v Slovenijo, od koder so ga skupaj z ženo in petimi otroki ponovno deportirali, tokrat v Nemčijo. Bil je eden izmed šestih izbrisanih, ki so tožili Slovenijo na evropskem sodišču za človekove pravice in leta 2012 s tožbo uspeli. Zato je bil tudi med prvimi, ki mu je bil status stalnega prebivališča v Sloveniji povrnjen, a v Slovenijo se je lahko vrnil le sam, z enim, v Sloveniji rojenim otrokom. Žena in preostali otroci so na vrnitev v Slovenijo čakali vse do leta 2015, ko so na podlagi zakonskih pravil za združevanje družine in tudi ob posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja vendarle dobili dovoljenje za prebivanje v Sloveniji. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.