STA

 |  Politika

V novi bojni skupini Nata bo tudi Slovenija

Slovaški parlament je odobril vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov, med njimi tudi do sto slovenskih

Matej Tonin se bo v četrtek srečal s slovaškim obrambnim ministrom Jaroslavom Nadom

Matej Tonin se bo v četrtek srečal s slovaškim obrambnim ministrom Jaroslavom Nadom
© Arhiv Mladine

Slovaški parlament je v torek odobril vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov, med njimi tudi do sto slovenskih. Pred tem je vzpostavitev bojne skupine že potrdila vlada.

V skupini bo sprva okoli 1200 vojakov iz Češke, Nemčije, Nizozemske, ZDA, Poljske in Slovenije. Kot je v ponedeljek pojasnil slovaški obrambni minister Jaroslav Nad, bodo v okviru bojne skupine imeli na voljo tudi protizračni obrambni sistem Patriot.

"V bližnji prihodnosti pričakujemo neposredni vojaški napad Ruske federacije proti letališču Uzhhorod (v Ukrajini) v bližini meje s Slovaško," je še povedal minister.

Vladni predlog vzpostavitve bojne skupine je potrdilo 134 poslancev, 15 jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V bližnji prihodnosti pričakujemo neposredni vojaški napad Ruske federacije proti letališču Uzhhorod (v Ukrajini) v bližini meje s Slovaško."

Jaroslav Nad,
slovaški obrambni minister

Parlament je o predlogu glasoval tik pred napovedanim obiskom ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina v četrtek v Bratislavi, kjer se bo srečal z Nadom.

Slovaški minister se bo v četrtek srečal tudi s slovenskim obrambnim ministrom Matejem Toninom, so potrdili na slovenskem obrambnem ministrstvu. Med drugim bo obisk tudi priložnost za pogovor o vzpostavitvi nove bojne skupine.

Vzpostavitev bojne skupine je del okrepljene prisotnosti Natovih sil na vzhodu Evrope, predvsem v luči vojne v Ukrajini. Tonin je že pred časom dejal, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU in okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah Nata.

O bojni skupini in številu slovenskih vojakov bo odločala tudi slovenska vlada, zaenkrat postopki o tem še tečejo, so za STA še pojasnili na Morsu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.