STA

 |  Svet

Nemški kancler Scholz: »Putinova ofenziva je zastala«

Nemški kancler Olaf Scholz je zagotovil Ukrajini nadaljnjo solidarnost, a ponovil, da se Nato ne namerava vmešati v vojno z Rusijo 

Ruska ofenziva v Ukrajini je kljub stalnim napadom zastala, je danes v bundestagu ocenil nemški kancler Olaf Scholz. Zagotovil je še, da lahko Kijev računa na podporo Nemčije, čeprav se zveza Nato ne namerava vmešati v vojno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Scholz je pozval k takojšnjemu končanju vojne. "Orožje mora utihniti in to takoj," je poudaril.

"Ofenziva (ruskega predsednik Vladimirja) Putina je zastala, kljub vsemu uničenju, ki ga povzroča dan za dnem," je dejal Scholz.

"Orožje mora utihniti in to takoj."

Olaf Scholz,
nemški kancler

Prepričan je, da bi moral Putin slišati resnico, ne le da vojna uničuje Ukrajino, ampak tudi prihodnost Rusije. Tako so po njegovem mnenju sankcije Zahoda učinkovite in bodo rusko gospodarstvo še dodatno prizadele. "Ampak to je šele začetek, veliko najhujših posledic bo vidnih v prihodnjih tednih," je dejal in pojasnil, da pripravljajo nove sankcije.

Nemški kancler je zagotovil Ukrajini nadaljnjo solidarnost, a ponovil, da se Nato ne namerava vmešati v vojno z Rusijo. Pojasnil je, da kljub glasnim pozivom k uvedbi območja prepovedi preleta tega ne bodo uresničili. Vztrajati je treba namreč pri tem, da ne pride do neposredne konfrontacije med Natom in Rusijo. "Nato ne bo vpleten v vojno," je poudaril.

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit je kasneje na novinarski konferenci pojasnil, da je Scholz Putina tudi že neposredno posvaril pred uporabo kemičnega ali biološkega orožja. "Nista pa govorila o morebitnih posledicah, ki bi jih lahko sedaj delil," je dodal.

5NpX_q9QHJY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.