STA

 |  Svet

Rusija bo omejila vstop državljanom »neprijaznih držav«

Po besedah ruskega zunanjega ministra so ukrepi odgovor na "neprijazna dejanja" številnih držav, ki so po ruski invaziji na Ukrajino proti Moskvi uvedle sankcije

Rusija je sporočila, da pripravlja ukrepe za omejitev vstopa za državljane t. i. neprijaznih držav, med katerimi so ob ZDA in Veliki Britaniji tudi vse članice EU. Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova so ukrepi odgovor na "neprijazna dejanja" številnih držav, ki so po ruski invaziji na Ukrajino proti Moskvi uvedle sankcije.

"Pripravlja se osnutek predsedniškega odloka o povračilnih vizumskih ukrepih kot odgovor na 'neprijazna' dejanja številnih tujih držav," je v izjavi, ki jo je prenašala ruska državna televizija, dejal Lavrov. "Ta akt bo uvedel številne omejitve za vstop v Rusijo," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, podrobnosti pa ni navedel.

"Ta akt bo uvedel številne omejitve za vstop v Rusijo."

Sergej Lavrov,
ruski zunanji minister

Potem ko je Zahod zaradi ruske invazije na Ukrajino proti Moskvi uvedel obsežne sankcije, je Rusija v odziv nanje razširila seznam "neprijaznih držav". Ta vključuje ZDA, Avstralijo, Kanado, Veliko Britanijo, Novo Zelandijo, Japonsko, Južno Korejo, vse članice EU in tudi nekatere druge države, še poroča AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v odzivu na sprejete sankcije že prejšnji teden napovedal, da bo Rusija za dobavo plina nekaterim "neprijaznim državam", med njimi so vse članice EU, sprejemala le plačila v rubljih.

WQBupy3ksAY

B1pUc1hvTxg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.