Pismo poslancu državnega zbora

Spoštovani Aleksander Reberšek, poslanec NSi, pišem vam, ker ste eden izmed osmih poslank in poslancev, ki je zavrnil predlog dviga osnovne plače na znesek minimalne plače na ponedeljkovi seji matičnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V roki držim pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Delovno mesto čistilec. Osnovna bruto plača delavca za polni delovni čas in dosežene načrtovane delovne rezultate pri normalnih delovnih pogojih te pogodbe znaša 391,75 evra. Še enkrat, spoštovani poslanec Reberšek: 391,75 evra. Bruto. Kaj boste na to komentirali? »Kordiš, pojdi delat v realni sektor«? Ali mogoče »pa saj mi smo za dvig plač, a ne na tak način«? Malce EPP za zakon o dohodnini, ki bi delavkam in delavcem na minimalni plači zvišal neto plačo za celih 13 evrov, nikoli ne škodi, kajne? Ampak! Spoštovani poslanec Reberšek. 391,75 evra osnovne plače! Skoraj 700 evrov dodatka do minimalne plače. Naj vas samo spomnim, da je bila izračunana ocena minimalnih življenjskih stroškov iz aprila 2009 606,32 evra neto. »Vaš« minister za delo Janez Cigler Kralj pa medtem še vedno ni dal izračunati nove ocene minimalnih življenjskih stroškov (zadnji izračun je bil opravljen leta 2017!), s čimer praktično onemogoča ustrezno rast minimalne plače.

In potem vzamem v roke drugo pogodbo o zaposlitvi. V njej piše: družba zagotavlja delavcu za pogodbeno dogovorjeno delo osnovno bruto plačo delavca, za polni delovni čas, dogovorjen s to pogodbo, predvidene delovne rezultate in normalne delovne pogoje v višini najnižje osnovne plače, ki znaša na dan sklenitve te pogodbe 583,99 evra. To pa je že napredek od 391,75 evra, kajne? Še vedno pa nekaj sto evrov dodatka do zneska minimalne plače. Aja. Ta čistilka že devet let čisti v enem izmed javnih podjetij (Kordiš tam še ni direktor), preko vrste različnih zunanjih izvajalcev, ki verižno znižujejo ceno svoje storitve. Seveda na račun tega, da mora ta delavka posledično počistiti vse večje površine. Vse več dela. Vse več čistilne površine. Vse več nadur. Za osnovno plačo, ki je še vedno, po vseh teh letih, nekaj sto evrov pod minimalno plačo. Raje vam ne bom pričel pisati, koliko takšnih čistilk pride do nas - potem ko prav zaradi takšnih delovnih pogojev in z osnovno plačo globoko pod minimalno plačo postanejo delovne invalidke. Ja, spoštovani poslanec Reberšek, prej imajo »možnost« postati delovne invalidke kot prejeti osnovno plačo na nivoju minimalne plače. Pa dajte se še malce pozanimati, kaj pomeni beseda fibromialgija. Marsikatera čistilka živi to diagnozo.

Vaša vlada je medtem iz proračunskega zakona vrgla določilo, ki je omogočilo direktno zaposlitev delavcev, ki opravljajo delo v javnem sektorju preko zunanjih izvajalcev.

Spoštovani poslanec Reberšek, še enkrat. Prav nič me ne zanima vaše politično smetenje ob tako pomembni zadevi, kot je predlog dviga osnovne plače na znesek minimalne plače. To besedno nesnago prihranite za kakšna predvolilna soočenja. To, da pa ste glasovali proti temu, da se osnovne plače dvignejo na raven minimalne plače, pa meni, predvsem pa vsem delavcem ki prejemajo dodatek do minimalne plače, da do nje prilezejo, pove le eno stvar: vsem tem delavcem sporočate, da je njihovo delo vredno manj od minimalne plače.

Povejte to čistilki, ki čisti vašo pisarno. Povejte to pomočniku v kuhinji v državnem zboru, kjer prejemate sveže poceni kvalitetne tople obroke. Povejte to varnostniku, ki varuje ta naš hram demokracije. Povejte jim to. V obraz. Ne preko varne Facebook razprave.

Povejte jim, da niso vredni minimalne plače.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.