STA

 |  Svet

Predsednica Evropske komisije se bo v Kijevu srečala z Zelenskim

Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bosta še ta teden odpotovala v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bosta še ta teden odpotovala v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Potovanje v ukrajinsko prestolnico je po telefonskem pogovoru z Zelenskim napovedal tudi avstrijski kancler Karl Nehammer.

"Predsednica Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell bosta ta teden odpotovala v Kijev, kjer se bosta sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. To bosta storila pred sobotno donatorsko konferenco v Varšavi," je na Twitterju zapisal glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer.

Da bosta von der Leyen in Borrell še ta teden obiskala Ukrajino, je že v ponedeljek pozno zvečer na Twitterju zapisal slovenski premier Janša. "Slovenskim diplomatom se bodo v Kijevu pridružili litovski. Tja se vrača tudi misija EU. Že ta teden bosta v Kijev odpotovala tudi predsednica Evropske komisije in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko. Slovenija je tokrat pokazala pot," je zapisal.

"Slovenskim diplomatom se bodo v Kijevu pridružili litovski. Tja se vrača tudi misija EU. Že ta teden bosta v Kijev odpotovala tudi predsednica Evropske komisije in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko. Slovenija je tokrat pokazala pot."

Janez Janša,
predsednik slovenske vlade

Na komisiji so v ponedeljek zvečer zatrdili, da ne morejo potrditi te informacije. "O načrtih potovanj obvešča komisija, in ne predsedniki vlad držav članic," so pojasnili.

V Kijev pa bo, kot so danes sporočili na Dunaju, odpotoval tudi avstrijski kancler Nehammer, da bi Ukrajini zagotovil najboljšo možno humanitarno in politično podporo. Zaradi varnostnih razlogov v njegovem uradu niso razkrili dodatnih podrobnosti o potovanju.

Von der Leyen in Borrell bosta tako sledila premierjem Slovenije, Poljske in Češke, ki so v Kijev odpotovali sredi marca. Minuli konec tedna pa je Ukrajino kot prva predstavnica EU od začetka ruske invazije obiskala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

WpSUiC8Z1nc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.