Popravek

Novinarski prispevek Grega Repovža z naslovom Dvolični in pogoltni, objavljen dne 1. 4. 2022 vsebuje navedbe, s katerimi je bilo poseženo v pravice Radiotelevizije Slovenija. Dejstva so: Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je bil imenovan v skladu z zakonodajo in veljavnimi pravili. Podprla ga je velika večina programskih svetnikov – zanj je glasovalo 23 od skupno 29 svetnikov.

Z odstopom Manice Janežič Ambrožič s položaja odgovorne urednice Informativnega programa se je samodejno in ne zaradi ravnanja kogarkoli drugega, spremenil tudi status drugih urednikov.

Iz Zakona o medijih, Zakona o RTV Slovenija in Statuta RTV Slovenija izhaja, da je mnenje uredništva predvideno pri rednem imenovanju odgovornega urednika za polni mandat. V primeru imenovanja vršilke dolžnosti je šlo za imenovanje za določen čas. Do tega začasnega imenovanja je prišlo izključno zato, ker je dotedanja urednica odstopila s tega položaja.

Glede imenovanja vršilca dolžnosti urednika za nove medije MMC avtor ni navedel, da je sodišče zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, ker predlagatelja nista izkazala, da bi bile spremembe aktov o imenovanju v neskladju z zakonom ali statutom. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.