Za nov volilni zakon

Sporočilo za javnost Nacionalni svet za demokratično spremembo volilnega sistema je oblikoval predlog novega zakona o volitvah v Državni zbor.

Predlog izhaja iz široko zaznanega nezadovoljstva z obstoječim sistemom, ki volivcem ne daje odločilnega vpliva na izvolitev posameznega kandidata in ne zagotavlja predstavništva vsem obstoječim volilnim okrajem. Spremembo volilnega sistema podpira že več kot 250 000 ljudi. Predlagani novi volilni sistem temelji na dveh glasovih vsakega volivca, ki enega odda za stranko ali listo v volilni enoti, drugega pa za kandidata v svojem volilnem okraju. Kandidate v volilnih okrajih se voli po dvokrožnem večinskem sistemu. Pri razdelitvi mandatov se upošteva sorazmernostno načelo, vključujoč kandidate, izvoljene v volilnih okrajih. Predvideva tudi enakopravno kandidiranje državljanskih list v volilnih okrajih. Tako ne bi bilo več slepih peg na zemljevidu Slovenije, kjer ni nobenega poslanca, kar je obenem prispevek proti zapostavljanju podeželja.

Nacionalni svet za demokratično spremembo volilnega sistema je na pogovor povabil vse stranke in liste, za katere je bilo znano, da nameravajo kandidirati v Državni zbor. Vabilu se je odzvala velika večina parlamentarnih strank in številne stranke in liste, ki še nimajo zastopstva v državnem zboru. Stranke so praviloma predstavljali njihovi predsedniki. Pogovori so pokazali veliko podporo bolj demokratičnemu volilnemu sistemu. Pokazala se je vsesplošna pripravljenost za poglobljene pogovore o posameznih sestavinah predlaganega sistema, tako pred volitvami kot po njih. Stranke so že doslej predlagale določene spremembe sistema, vendar poskusi niso bili uspešni. Pripravljene so podpreti tudi bolj temeljito spremembo, ki bi dobila zadostno podporo v Državnem zboru. Večina strank podpira idejo, da bi po široki razpravi predlog novega zakona predstavili ljudem na posvetovalnem referendumu, kar bi bilo pomembno sporočilo novemu državnemu zboru. Praktično vse stranke soglašajo, da bi morali v sistemu odločanja ponovno uveljaviti večjo vlogo referenduma. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.