STA

 |  Politika

Nezakonita državna pomoč Novi24TV? 

Pravna mreža za varstvo demokracije je na Evropsko komisijo vložila pritožbo o domnevni nezakoniti državni pomoči, ki naj bi bila iz javnih sredstev prek podjetja Telekom Slovenije dodeljena Novi24TV 

Predsednik vlade in predsednik SDS pred mikrofonom Nove24TV

Predsednik vlade in predsednik SDS pred mikrofonom Nove24TV
© YouTube / UKC LJ

Pravna mreža za varstvo demokracije je na Evropsko komisijo vložila pritožbo o domnevni nezakoniti državni pomoči, ki naj bi bila iz javnih sredstev prek podjetja Telekom Slovenije dodeljena družbi NTV24.si. Kot ob tem opozarjajo v nevladni organizaciji, je tovrstna državna pomoč prepovedana, ker izkrivlja konkurenco na evropskem trgu.

Pravna mreža skuša v pritožbi s pomočjo objav v medijih in pridobljeno dokumentacijo dokazati, da družba Telekom Slovenije plačuje podjetju NovaTV24.si (NTV24.si) nesorazmerno visoko nadomestilo za oddajanje televizijskih programov informativne televizije NOVA24TV. NTV24.si prejema nadomestilo prek posrednika, to je Inštituta za avtorsko pravico.

Kot poudarjajo, je višina nadomestila nesorazmerna glede na ceno, ki jo Telekom plačuje za druge programe s primerljivo gledanostjo, glede na ceno, ki jo plačuje za bistveno bolj gledane programe, ter glede na ceno, ki jo za programe NOVA24TV plačujejo konkurenti, med katerimi omenjajo družbo A1.

S tem naj bi po njihovem mnenju telekomunikacijski operater v državni lasti družbi NTV24.si dajalo neupravičeno prednost na trgu, zato je delovanje ostalih podobnih medijev oteženo. Ker so v Pravni mreži mnenja, da nedovoljeno izplačevanje državne pomoči na medijskem trgu slabi demokracijo, so Evropsko komisijo pozvali, da po uradni dolžnosti preuči podatke o domnevni nezakoniti pomoči.

Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, je na to temo v torek zaslišala Ajdo Brlec iz Telekoma Slovenije. Priča, ki se je seje komisije udeležila skupaj z odvetnikom Francijem Matozom, na večino vprašanj ni želela odgovarjati, češ da se nanašajo na čas zunaj obdobja, ki ga preiskuje preiskovalna komisija.

Podpredsednik parlamentarne komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) je ob tem spomnil, da je Telekom Slovenije že kmalu po nastopu aktualne vlade podpisal pogodbo z Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je pred tem ustanovil podjetnik Blaž Rant.

Iz omenjene pogodbe je po Möderndorferjevih besedah razvidno, da Telekom inštitutu kot posredniku plačuje nadomestilo za distribucijo NOVA24TV in več drugih programov. Iz omenjenega naslova naj bi se vsak mesec nateklo 100.000 evrov, težava pa je, da Telekom pred tem pogodb v zvezi z nadomestilom za distribucijo televizijskih programov nikoli ni podpisoval prek posrednikov, je med drugim poudaril Möderndorfer.

Poslanca je med drugim zanimalo, po kakšnih merilih na Telekomu določajo višino odmene za posamičen televizijski program. Brlec je pojasnila, da je meril več, eno od njih je gledanost programa, eno pa denimo, katero ciljno skupino nagovarja program.

Na vprašanje Möderndorferja, ali gledanost NOVA24TV odraža višino odmene, ki jo za omenjeni televizijski program plačuje Telekom, se je Brlec znova zatekla k odgovoru, da omenjeno vprašanje presega pooblastila parlamentarne komisije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.