STA

 |  Svet

Številne evropske države bodo pred velikonočnimi prazniki močno zrahljale ukrepe

Ponekod so že odpravljeni tudi pogoji za prestopanje meje

© pixabay.com

V številnih evropskih državah so pred velikonočnimi prazniki močno zrahljali ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa, ponekod so že odpravljeni tudi pogoji za prestopanje meje. Sledi pregled omejitev v sosednjih in nekaterih drugih evropskih državah iz javno dostopnih podatkov in poročil tujih tiskovnih agencij.

Hrvaška

Hrvaška je odpravila že skoraj vse protikoronske ukrepe. Za vse potnike iz držav članic EU je od prejšnje sobote vstop mogoč brez dokazil, državljani drugih držav pa potrebujejo potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

Zaščitne maske niso več obvezne, v javnih prostorih in na javnem prevozu pa je njihova nošnja zgolj priporočilo. Obvezna pa je nošnja v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Avstrija

Potniki, ki želijo potovati v Avstrijo, morajo še naprej izpolnjevati pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran). Covidno potrdilo ni potrebno za mlajše od 12 let, od ponedeljka pa tudi ne več za dnevne migrante, ki so zaposleni ali se šolajo v Avstriji, in za tiste, ki v državo potujejo iz družinskih razlogov.

Že v začetku marca so v državi odpravili večino protikoronskih omejitev, pogoj PCT, pa je tako za zaposlene kot obiskovalce, še naprej v veljavi v domovih za starejše in bolnišnicah.

24. marca so znova uvedli obvezno nošnjo maske tipa FFP2 v vseh zaprtih javnih prostorih.

Italija

Tudi za vstop v Italijo je še vedno obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. To velja tudi za otroke, stare šest let in več. Brez ustreznih dokazil je predvidena petdnevna karantena. Obenem je potrebna spletna registracija.

Že 1. aprila so v državi odpravili pogoj PC v hotelih, tudi v javnem prevozu in v trgovinah ne zahtevajo več potrdil o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Za obisk muzejev, razstav, knjižnic in drugih kulturnih ustanov ne veljata niti pogoj PC niti PCT.

Cepljenje ali prebolelost pa sta do 30. aprila pogoj za obisk kinodvoran, gledališč in koncertov. Obenem so pri tem še vedno obvezne tudi maske tipa FFP2. V splošnem so maske še naprej potrebne v notranjih prostorih in na prostem, kjer se zbira veliko ljudi.

Nove sprostitve ukrepov se v Italiji obetajo s 1. majem. Takrat naj bi v celoti odpravili obveznost pogojev PC in PCT, tudi v notranjih prostorih naj ne bi bile več potrebne maske.

Madžarska

Na Madžarskem so že 7. marca odpravili veliko večino ukrepov, vključno z omejitvami glede vstopa v državo.

Brez dodatnih pogojev je mogoč tudi dostop do gostinskih obratov, hotelov, prostočasnih dejavnosti in kulturnih prireditev. Maske niso obvezne niti na javnem prevozu, v zdravstvenih in socialnih ustanovah pa je odločitev o nadaljnji obveznosti mask v rokah posamezne ustanove.

Francija

Tudi za vstop v Francijo je potrebno potrdilo bodisi o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem testu.

V državi sicer od sredine marca ne velja več večina omejitev za zajezitev novega koronavirusa. Potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu je nujno le še za obisk domov za starejše in zdravstvenih ustanov. Maske pa so obvezne le še v javnem prometu.

Nemčija

Za vstop v Nemčijo je za vse, stare 12 let in več, še vedno potrebno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

Na začetku aprila se je v večjem delu države končala večina omejitvenih ukrepov, za katere so sicer pristojne posamezne zvezne dežele. Po celotni Nemčiji so maske denimo obvezne le še v javnem prevozu, v bolnišnicah in negovalnih ustanovah.

Španija

Tudi Španija za vstop še naprej zahteva potrdilo o cepljenju, v nasprotnem primeru pa dokaz o prebolelem covidu ali negativen rezultat testa na novi koronavirus.

V državi sicer razen obveznega nošenja mask v javnih zaprtih prostorih, pa tudi na javnem prevozu, skorajda ni več omejitev. Po veliki noči naj bi bile maske obvezne le še v javnem prevozu.

Omejitev ob potovanju v državo in iz nje od sredine marca ni več v Veliki Britaniji, prav tako sta s tem povezane ukrepe že odpravili Slovaška in Češka. Za državljane članic EU med drugim ni omejitev niti ob vstopu v Švico.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.