Monika Weiss

 |  Mladina 15  |  Politika

Bavčarjev izbris

Novo naključje na finančni upravi pod Ivanom Simičem tik pred volitvami

Igor Bavčar s kompanjonom Boškom Šrotom na sodišču leta 2013

Igor Bavčar s kompanjonom Boškom Šrotom na sodišču leta 2013
© Borut Krajnc

Julija lani je Igor Bavčar, davčni dolžnik z oznako F08 na uradnem seznamu finančne uprave (F08 označuje dolg od milijona do desetih milijonov evrov), obiskal generalnega direktorja finančne uprave Ivana Simiča, takrat še vršilca dolžnosti. Ko je za obisk izvedela javnost, je Simič gostoval v oddaji na POP TV in razložil: »Nihče mu ne bo odpisal dolga, ta zadeva dviguje preveč prahu.« Prejšnji konec tedna pa je zakrožila informacija, da je na finančni upravi že spisana odločba o ničnosti Bavčarjevega davčnega dolga; šlo naj bi za (vsaj) 1,6 milijona evrov. Toliko naj bi znašal še neporavnani del od skupaj skoraj 3,5 milijona evrov davka, ki ga je Bavčarju leta 2011 odmerila finančna uprava pri spornih transakcijah z delnicami Istrabenza, zaradi katerih je bil tudi obsojen in (trenutno še) prestaja dosojeno petletno zaporno kazen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • mag. Ivan Simič, generalni direktor, Finančna uprava RS

    Bavčarjev izbis

    V članku z naslovom »Bavčarjev izbris« avtorice Monike Weiss je navedena naslednja neresnična informacija: »Popolno naključje naj bi bilo, da Bavčarju pri tožbi strokovno pomaga ravno davčni strokovnjak, ki predava na finančni upravi in mu je ta v zadnjih dveh letih plačala 6737 evrov.« Navedba novinarke ne drži. Navedeni davčni strokovnjak je za predavanje na finančni upravi prejel zgolj plačilo v višini 488 EUR... Več