DK, STA

10. 5. 2022  |  Družba

Shod novinarjev proti nasilju, s katerim se soočajo

V Mehiki kritično stanje za novinarje

Več deset novinarjev je v ponedeljek v Ciudad de Mexicu protestiralo proti nasilju, s katerim se soočajo pri svojem delu. Samo v zadnjih petih dneh so bili umorjeni trije mehiški novinarji, dva od njiju v ponedeljek. Skupno je bilo letos v Mehiki umorjenih 11 novinarjev, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Shod novinarjev, ki je potekal v središču mehiške prestolnice, je bil sprva sklican kot protest po smrti novinarja Luisa Enriqueja Ramireza, ki je bil minuli četrtek ustreljen na severozahodu države. A le malo pred shodom so oblasti potrdile, da sta bili v ponedeljek na vzhodu države umorjeni še novinarki Yesenia Mollinedo in Sheila Johana García.

"Gre za resno, kritično stanje, ki ga izkušamo v Mehiki danes."

Adriana Urrea,
predsednica sindikata v mehiški državni tiskovni agenciji Notimex

Zbrani novinarji so od oblasti in predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja zahtevali, da storijo več za zaščito novinarjev.

"Gre za resno, kritično stanje, ki ga izkušamo v Mehiki danes," je za EFE dejala Adriana Urrea, predsednica sindikata v mehiški državni tiskovni agenciji Notimex.

Juan Vazquez, predstavnik za odnose z javnostmi mednarodne nevladne organizacije Article 19, je za EFE dejal, da se v Mehiki letos enkrat na dva tedna zgodi umor novinarja. "Ne vidimo prepoznavanja novinarskega dela in zato kot družba izgubljamo svojo pravico do informiranja," je dodal Vazquez.

h83JFKD6fvE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.