STA

 |  Družba

»To je le obupen poskus, da bi preusmerili pozornost od tistega, kar v resnici poteka v Sloveniji«

Ugledni zgodovinar Božo Repe meni, da Janševa razglasitev dneva spomina na žrtve komunizma ni iskreno dejanje

Božo Repe

Božo Repe
© Borut Krajnc

Pri razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma ne gre za iskreno spominjanje na kakršne koli dogodke v zvezi z vojnimi poboji, meni zgodovinar Božo Repe. Odhajajoči vladi očita ideološko borbo s preteklostjo, ki da je v resnici poskus preusmeritve pozornosti od dogajanja v Sloveniji.

"Pri vladni odločitvi, da razglasi 17. maj za dan spomina na žrtve komunizma ne gre za iskreno spominjanje na dogodke, vezane na poboje med drugo svetovno vojno," je za STA ocenil nosilec katedre za sodobno zgodovino na oddelku za zgodovino ljubljanske filozofske fakultete.

Pri tem je potegnil vzporednico z državno proslavo pred dnevom upora proti okupatorju, kjer je vlada z izbiro Male gore nad Ribnico po njegovem skušala "zamenjati Osvobodilno fronto".

Repe tudi meni, da bo s tem dejanjem vlade še manj upanja oz. bo še težje doseči soglasje glede naše preteklosti.

"Pri vladni odločitvi, da razglasi 17. maj za dan spomina na žrtve komunizma ne gre za iskreno spominjanje na dogodke, vezane na poboje med drugo svetovno vojno."

Božo Repe,
zgodovinar

Sicer pa je "ta ideološka borba s preteklostjo" le "obupen poskus, da bi preusmerili pozornost od tistega, kar v resnici poteka v Sloveniji", je ocenil zgodovinar. Določitev dneva spomina na žrtve komunizma je po njegovem mnenju namreč treba razumeti tudi v kontekstu zadnjih potez odhajajoče vlade, od kadrovskih menjav do prodaje podjetij v državni lasti.

Repe je ob tem opozoril, da državne praznike določa državni zbor, zato odločitev te vlade po njegovem prepričanju ni obvezujoča ne za prihodnjo vlado ne za širšo skupnost.

Vlada je prejšnji teden razglasila, da se 17. maj v Sloveniji obeležuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Pri tem je izhajala iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih kriterijih, in sledila naporom za preprečitev ponovitve najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.