Že preizkušena formula

Člani Strokovnega sveta Prirodoslovnega muzeja Slovenije (prof. dr. Franc Janžekovič, mag. Matija Križnar, dr. Slavko Polak, prof. dr. Peter Trontelj, doc. dr. Al Vrezec, prof. dr. Boštjan Rožič) soglasno izražamo nestrinjanje s postopki Ministrstva za kulturo ob nesprejemljivem in strokovnem neutemeljenem spreminjanju Sklepa o ustanovitvi Prirodoslovnega muzeja Slovenije (Uradni list RS, sklep 1164., št. 54, stran 3508). Nestrinjanje se nanaša na spremembe 9. člena (Sklepa o ustanovitvi Prirodoslovnega muzeja Slovenije) o pogojih kandidatov za direktorja Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki ne zahteva več kandidatove naravoslovne izobrazbe, ki je po našem mnenju ključna. Menimo, da ima lahko imenovanje direktorja Prirodoslovnega muzeja Slovenije brez ustrezne naravoslovne izobrazbe dolgoročne škodljive posledice za strokovnega vodjo te edine državne naravoslovne muzejske inštitucije in seveda njen strokovni razvoj.

Strokovni svet Prirodoslovnega muzeja s to izjavo nasprotuje spodkopavanju muzejskega naravoslovja in naravoslovne kulture na splošno, saj predstavlja Prirodoslovni muzej Slovenije ključno vez med kulturo, javnostjo ter univerzami in raziskovalnimi inštituti na področju naravoslovja v Sloveniji. Prirodoslovni muzej Slovenije hrani najobsežnejše in najstarejše naravoslovne zbirke pri nas, pomembne tako s stališča kulturne dediščine naravnega izvora kot tudi za raziskovalno dejavnost. Te zbirke veljajo za najbolj občutljive muzejske zbirke in so hkrati tudi edini celovit arhiv narave v Republiki Sloveniji. Zato je strokovno poznavanje področja za direktorja te inštitucije pomembno za ustrezno ohranjanje, razvoj in prezentacijo zbirk. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.