DK, STA

 |  Svet

»Kršitev zasebnosti brez primerjave«

Tožba proti ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu je sporočilo korporacijskim voditeljem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg
© JD Lasica / Flickr

Pravosodni minister ameriške prestolnice Washington Karl Racine je vložil tožbo proti ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu zaradi domnevne vloge, ki bi jo naj igral v škandalu kršenja zasebnosti uporabnikov s strani Cambridge Analytica.

Facebook se je vmes preimenoval v Meto, Zuckerberg pa je še vedno na oblasti kot glavni izvršni direktor družbenega medija in po trditvah Racina osebno odgovoren za škandal.

Zuckerberg je bil glede na tožbo neposredno vpleten v oblikovanje okvirja, ki je Cambridge Analytica dovolil zbiranje zasebnih podatkov uporabnikov brez njihovega dovoljenja. Kot glavni izvršni direktor pa odgovarja za delovanje podjetja, ki ga vodi.

"Ta kršitev zasebnosti brez primerjave je razgalila podatke o več deset milijonih Američanih, Zuckerbergova politika pa je dovolila Facebooku več let dolgo zavajanje o tem kaj dela s temi podatki. Ta tožba ni le upravičena, ampak je nujna in pošilja sporočilo korporacijskim voditeljem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja."

Karl Racine,
pravosodni minister ameriške prestolnice Washington

Britansko podjetje je s Facebooka dobilo podatke o uporabnikih pred ameriškimi volitvami leta 2016 in Racine je leta 2018 vložil tožbo proti Facebooku oziroma Meti. Sodnik mu v omenjeni tožbi ni dovolil dodati Zuckerberga kot obtoženca in Racine se je potem odločil za posebno tožbo.

"Ta kršitev zasebnosti brez primerjave je razgalila podatke o več deset milijonih Američanih, Zuckerbergova politika pa je dovolila Facebooku več let dolgo zavajanje o tem kaj dela s temi podatki. Ta tožba ni le upravičena, ampak je nujna in pošilja sporočilo korporacijskim voditeljem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja," je pojasnil.

Britansko podjetje je dobilo dostop do podatkov o 70 milijonih uporabnikov Facebooka v ZDA. Te podatke je družba Cambridge Analytica uporabila za dejavnosti v podporo predsedniški kampanji Donalda Trumpa.

Facebook je zaradi tega škandala ameriškim zveznim regulatorjem že plačal pet milijard dolarjev kazni, spremeniti pa je moral tudi svoje obnašanje v smeri večje zaščite podatkov, o čemer mora redno poročati.

juZOAAQCWrA

rdpAGbqQxmg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.