STA

 |  Svet

»Enostranskih poskusov spreminjanja statusa quo s silo ne bomo nikoli in nikjer dopuščali«

Zavezništvo Quad za krepitev svobodne in odprte indijsko-pacifiške regije

Japonski premier Fumio Kishida

Japonski premier Fumio Kishida
© Wikimedia Commons

Voditelji Japonske, ZDA, Indije in Avstralije so danes v Tokiu na srečanju zavezništva Quad poudarili, da nasprotujejo vsem poskusom "spreminjanja statusa quo s silo", zlasti v indijsko-pacifiški regiji. Hkrati nameravajo več kot 50 milijard dolarjev vložiti v pomoč projektom v tej regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ker ruski napad na Ukrajino pretresa temeljna načela mednarodnega reda, smo potrdili, da enostranskih poskusov spreminjanja statusa quo s silo ne bomo nikoli in nikjer dopuščali, zlasti ne v indijsko-pacifiški regiji," je poudaril japonski premier Fumio Kishida. Prav tako je naznanil, da se je četverica na področju infrastrukture zavzela, da bo v naslednjih petih letih vložila več kot 50 milijard dolarjev v pomoč projektom v regiji.

Ameriški predsednik Joe Biden se je v uvodnem govoru osredotočil zlasti na rusko invazijo na Ukrajino in poudaril, da je ruski napad povečal pomen ohranjanja "svobodne in odprte" indijsko-pacifiške regije, poroča španska tiskovna agencija EFE.

"Ker ruski napad na Ukrajino pretresa temeljna načela mednarodnega reda, smo potrdili, da enostranskih poskusov spreminjanja statusa quo s silo ne bomo nikoli in nikjer dopuščali, zlasti ne v indijsko-pacifiški regiji:"

Fumio Kishida,
japonski premier

Ob robu srečanja je na novinarski konferenci ponovil, da politika ZDA do Tajvana, ki ga Kitajska sicer obravnava kot uporniško provinco, ostaja nespremenjena. ZDA tako ostaja zavezana, da bo priskočila na pomoč, v kolikor si bo Kitajska skušala s silo priključiti Tajvan.

Avstralski premier Anthony Albanese, ki je po hitrem postopku v ponedeljek zaprisegel kot nov premier države, da bi se lahko udeležil srečanja v japonski prestolnici, je ponovil zavezanost Avstralije zavezništvu ter njunim skupnim projektom in ciljem.

"Prisegli ste in sedli na letalo, zato če boste zaspali, medtem ko ste tukaj, ne bo nič hudega, ker ne vem, kako vam to uspeva. To je res nekaj izjemnega."

Joe Biden,
ameriški predsednik o tem, da se je Albanese lahko udeležil srečanja v japonski prestolnici tako kmalu po zmagi na volitvah

"Prednostne naloge nove vlade se ujemajo s programom četverice, torej z ukrepanjem v zvezi s podnebnimi spremembami ter izgradnjo močnejše in odpornejše indo-pacifiške regije z večjo gospodarsko varnostjo, kibernetsko varnostjo, energetsko varnostjo ter okoljsko in zdravstveno varnostjo," je še dodal. Na Twitterju pa je napovedal, da bo Avstralija leta 2023 gostila naslednje srečanje voditeljev četverice Quad, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

pW2NX-MPWeA

T_6D3Xq_UbI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.