STA

 |  Družba

Parada ponosa bo tudi letos nastavljala ogledalo politiki

Predstavniki LGBT+ skupnosti bodo zrazili pričakovanja do obljub, ki so jih politične stranke podale v predvolilnem obdobju

Parada ponosa v Ljubljani leta 2018

Parada ponosa v Ljubljani leta 2018
© Uroš Abram

Letošnji Festival Parada ponosa 2022, ki se začenja 3. junija, bo tudi tokrat nastavljal ogledalo politiki, predvsem pa bodo predstavniki LGBT+ skupnosti izrazili pričakovanja do obljub, ki so jih politične stranke podale v predvolilnem obdobju, je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec.

Politična vsebina festivala ni nekaj novega, je na današnji konferenci dejala predsednica društva Muršec. Leta 2020 so v društvu z nekaterimi ostalimi LGBT+ organizacijami namreč opravili popis področij, kjer pravne pravice in status LGBT+ oseb ni urejen. Kot poudarja Muršec, mnoga od teh področij še vedno niso urejena.

Se pa je po njenih besedah v zadnjih dveh letih ključno spremenila družbena klima. "Celotna obarvanost letošnjega festivala temelji na izkušnjah zadnjega več kot pol leta ali pa zadnjih dveh let, ko smo tudi v Društvu Parada ponosa zelo aktivno sodelovale in skušale mobilizirati tako LGBT+ osebe, mlade predvsem in širšo skupnost, kot seveda vse zaveznice in zaveznike, vse tiste, ki se borijo za človekove pravice, da smo se predvsem na ulici skušali angažirati," je dejala Muršec.

"Celotna obarvanost letošnjega festivala temelji na izkušnjah zadnjega več kot pol leta ali pa zadnjih dveh let, ko smo tudi v Društvu Parada ponosa zelo aktivno sodelovale in skušale mobilizirati tako LGBT+ osebe, mlade predvsem in širšo skupnost, kot seveda vse zaveznice in zaveznike, vse tiste, ki se borijo za človekove pravice, da smo se predvsem na ulici skušali angažirati."

Simona Muršec,
predsednica Društva Parada ponosa

V tem obdobju so aktivirali tudi iniciativo Mavrični glas, s katero so želeli informirati volivke in volivce o tem, kako se različne stranke opredeljujejo do tematik, pomembnih za LGBT+ skupnost. Od nove vlade bodo zato zahtevali izpolnitev obljub, danih v predvolilnem obdobju. Predvsem pa si želijo, da bi bila retorika nove vlade taka, da bi v družbi vzpostavljala "neko drugo klimo".

Uradni začetek Festivala Parada ponosa 2022, ki ga bo pospremil skupnostni dogodek v sodelovanju z več LGBT+ organizacijami, bo sicer v petek.  Poleg tega bodo do 11. junija, ko se bo festival zaključil s Parado ponosa v Ljubljani, pripravili več okroglih miz, delavnic in kulturnih dogodkov, na katerih bodo ozaveščali in izobraževali o LGBT+ skupnosti in osebah v Sloveniji in drugod po svetu.

V soboto, 4. junija bo na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu že tretje leto potekala Koroška parada ponosa v organizaciji zavoda Koroška Pride. Letošnji naslov Pošasti iz omare nosi večplastno sporočilo: "opozarja na še vedno globoko fantomizirano podobo LGBT+ oseb v družbi, obenem pa slavi naše raznolike identitete in jih vabi, da skupaj pogledamo iz omar in svetu, ki nas drugači, pošasti in odriva, nastavimo ogledalo," so zapisali organizatorji

S pričetkom ob 11. uri se na paradni dan na slovenjgraškem Glavnem trgu odpre Mavrodom (“Mavrični dom”), kjer se bodo predstavile različne slovenske LGBT+ organizacije. Ob 15. uri se izpred venetskega konja, ki ga je v novi preobleki koroška skupnost vzela tudi za svoj simbol, prične paradna povorka po mestu, ki ji sledi paradni program. Ta letos daje prednost mladim lokalnim LGBT+ glasovom in odpira vrata vsem, ki želijo sodelovati s svojimi prispevki. Po uradnem delu sledi okoli 18. re še Ples v maskah pred “staro komunalo” z glasbenim programom in nastopom kraljic preobleke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.