DK, STA

 |  Svet

Predsednik Evropskega sveta: »Samo Rusija je odgovorna za to pretečo prehransko krizo«

Charles Michel je Rusijo obtožil, da povzroča globalno krizo hrane s tem, ko blokira izvoz ukrajinskega žita

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel
© Flickr

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN v New Yorku Rusijo obtožil, da povzroča globalno krizo hrane s tem, ko blokira izvoz ukrajinskega žita, zaradi česar je potem ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija odkorakal iz dvorane.

Nebenzija ni imel pravega odgovora na neposredno obtožbo Michela, da je bil osebno v Ukrajini in se je na lastne oči prepričal v resničnost tega, kar govori. Kot je dejal, je videl na milijone ton žita v kontejnerjih in na ladjah v pristanišču Odesa, ki so ga blokirale ruske vojaške ladje.

"Ruske vojaške ladje v Črnem morju, ruski napadi na transportno infrastrukturo in skladišča žita, njeni tanki, bombe in mine preprečujejo Ukrajini izvoz, sejanje in žetev," je dejal Michel in dodal, da to viša cene hrane, potiska ljudi v revščino in destabilizira svetovne regije. "Samo Rusija je odgovorna za to pretečo prehransko krizo," je dejal.

Rusija ne le, da blokira ukrajinsko proizvodnjo in izvoz hrane, ampak po Michelovih besedah tudi krade in strahopetno obtožuje druge. "Čista propaganda," je dejal.

"Ruske vojaške ladje v Črnem morju, ruski napadi na transportno infrastrukturo in skladišča žita, njeni tanki, bombe in mine preprečujejo Ukrajini izvoz, sejanje in žetev."

Charles Michel,
predsednik Evropskega sveta

Za Nebenzijo je bilo vse to preveč in se je dvignil ter odkorakal iz dvorane Varnostnega sveta. Njegov namestnik Dimitrij Poljanski je potem kasneje tvital, da je bil Michel zelo nevljuden.

Zasedanje Varnostnega sveta je bilo sicer sklicano z namenom obravnave spolnega nasilja Rusov v Ukrajini, vendar pa so se problemi s hrano izkazali za bolj pereče za svet.

Ukrajina in Rusija skupaj proizvedeta tretjino svetovne pšenice in ječmena ter polovico sončničnega olja. Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica je dejal, da je glavni problem, kako zagotoviti nemoten izvoz iz Odese in ob tem zagotoviti, da Rusija tega ne izkoristi za napad na mesto.

"Putinove pravljice, da je pripravljen zagotoviti ukrajinski izvoz pšenice, nimajo nobene zveze z realnostjo," je dejal Ukrajinec in predlagal, da Rusija umakne svoje pomorske sile iz voda blizu Ukrajine ter zagotovi, da ne bo napadala pristanišča in tovornih ladij.

UQJ_mJVVQRg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.