Institucija, ki lobira za interese ameriških multinacionalk, dobiva v Sloveniji javni denar

Popravek in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na članek z naslovom Institucija, ki lobira za interese ameriških multinacionalk, dobiva v Sloveniji javni denar z dne 27. 5. 2022.

V članku se večkrat pojavi trditev, da je AmCham lobistična organizacija, kar pa ne drži. AmCham Slovenija je po pravni obliki zbornica, po svojem delovanju pa poslovna skupnost, ki nikoli ne deluje zgolj v interesu posameznih (ameriških) podjetij, pač pa za celotno gospodarstvo. Delovanje AmCham Slovenija je javno, o njem poroča širši javnosti, tako slovenski kot tudi evropski, zato že po definiciji ne more predstavljati lobiranja.

V članku so navedene netočnosti glede financiranja AmCham Slovenija iz državnega proračuna in prejemanja javnega denarja. Pojasniti je treba, da se delovanje zbornice v ožjem smislu v celoti financira s strani članov, ki so večinoma podjetja v zasebni lasti. Zgolj pri določenih projektih in programih pa zbornica sodeluje z javnimi agencijami - tako v Sloveniji, Evropi in ZDA. Ta sredstva so namenska in financirajo izključno projekt ali program, ne pa delovanja zbornice ko take.

AmCham Slovenija ni le ena od zbornic mreže 46 AmChamov iz 44 držav, pač pa ima tudi sedež organizacije. Generalna direktorica AmCham Slovenija je bila namreč na demokratičnih volitvah izvoljena za podpredsednico organizacije in ima tako Slovenija možnost sodelovanja s celotno Evropo in Evroazijo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.